Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска фолклорна и църковно-славянска музика звуча в Париж

Два концерта пред френска и българска публика изнесе Академичният народен хор, с диригент проф. Костадин Бураджиев

Снимка: YouTube / @AcademicFolkChoir

Изключителни образци на българската музикална култура бяха представени пред френска публика. Пълни зали и продължителни овации предизвикаха изпълненията на Народния хор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив – АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев", с диригент проф. Костадин Бураджиев.

Двата концерта в Париж, които се проведоха преди броени дни, бяха организирани по повод националния ни празник от две асоциации за българо-френски културен обмен – Art Gallery Constantin, ръководена от българските лекари д-р Константин Николов и съпругата му д-р Елена Радева-Николова, и асоциация Artavenir, с директор Йорданка Костадинова. 

Концертът "Мистерии от далечни времена" в църквата "Света Елисавета Унгарска” във френската столица представи петнадесет произведения с църковно-славянска музика от български и руски композитори. 

Второто събитие, озаглавено "Песните на Орфей", озари Американската църква в града на самия Национален празник на България – 3 март.  В този концерт прозвучаха фолклорни произведения на български автори като Иван Вълев, Красимир Кюркчийски, Иван Спасов  и др. 

"Изключително съм щастлив, че имахме възможност да покажем пред френската публика част от хоровото творчество на българските автори, а също и моята работа като дългогодишен диригент на този хор", заявява проф. Бураджиев, ръководител и диригент на най-стария студентски национален хор в България. Наскоро Академичният народен хор отбеляза 50 годишен юбилей, а сега имат и още един повод за празник – 20 години под ръководството на проф. Костадин Бураджиев, с когото са завоювали и редица отличия в България и по света.

Събитията бяха посетени от важни гости, сред които българският посланик във Франция Н.Пр. Радка Балабанова, директорът на Българския културен институт в Париж Десислава Бинева, представители на Юнеско, български емигранти и граждани на Париж. Изпълненията на Академичния народен хор предизвикаха интерес и от местни медии, като проф. Бураджиев даде интервю за EuroNews и Arts-Mada, научаваме от информация.

Като прекрасен образец за майсторството на Академичния народен хор ви предлагаме един от последните студийни записи на състава под диригенството на Костадин  Бураджиев – народната песен "Замръкнала е Лалица" в обработка на Кирил Стефанов, солист – Яница Стаменова.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10