Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Соня Йончева – българският оперен глас от световните сцени

"За мен винаги е било привилегия да казвам, че съм българка"

Снимка: БГНЕС

Често пъти, когато говорим за България се прокрадва разделителната линия между "преди" и "сега"- в политически, обществен и исторически план. Но нещо, в което страната ни безспорно присъства без разделение и периоди е световната история на оперното изкуство. Борис Христов, Николай Гяуров, Никола Гюзелев, Гена Димитрова, Райна Кабаиванска, Александрина Пендачанска…– част от българските гласове, белязали безсмъртието на голямото изкуство. Преди, сега и завинаги! Сред тях, с осанка на истинска дива и смирението на голям талант, в последните близо две десетилетия застава и сопраното Соня Йончева.

"За мен винаги е било привилегия да казвам, че съм българка, откъде идвам и какво имам в себе си. За мен самата да нося тази малка роля, чрез моята кариера, в историята на българската класическа музика е една огромна привилегия"- каза световноизвестното сопрано при последното си посещение в родината преди дни. Повод за него стана дебютното й участие в цялостен спектакъл на сцената на Националната опера в София.

Цели 12 години след първия й концерт пред родна публика и дълги месеци на договаряне и вписване в работния й график, тя се превъплъти в образа на Мимѝ от операта "Бохеми" на Джакомо Пучини на българска сцена. Именно дебютът в тази роля през 2014 г. отвежда Соня Йончева до сцената на Метрополитън опера, последвано от участия в Парижката опера, Миланската Скала, Щатсопер Берлин и Баварската опера в Мюнхен.

Соня Йончева е "съвършенната Мимѝ" – пише световната критика и българската публика се убеди в това в началото на месец март. Йончева пристигна у нас след участия в оперите "Медея" от Луиджи Керубини в Миланската Скала и в "Мадам Бътерфлай" от Джакомо Пучини в Щатсопер Берлин.

"За мен е истинска чест да споделя този момент и с моя много добър приятел маестро Боян Виденов, диригент в постановката (който живее в Италия - бел. ред.). Искам да кажа и колко е важно за мен да споделя сцената с един друг мой приятел- Божидар Божилов, който срещнах през 2020 година, когато реших да направя един конкурс за български гласове и да видим, кои са днешните таланти. Както знаете, аз съм много ангажирана в тази посока и искам бъдещето на българската опера да бъде осигурено, а Божидар, още от първо слушане разбрах, че е един голям талант"- разказа Соня Йончева при срещата си с журналисти в София.

Колкото до световния успех, с пленителната си усмивка тя отговори, че нито го търси, нито се бори с него. "Оставила съм го да дойде, когато сам пожелае"- призна певица.

"За мен моят успех никога не е бил само мой. Той е на всички останали около мен. Затова и работя в операта, защото това е огромна машина на изключителни артисти, които дишат, работят, живеят за два часа на една сцена. Това е наистина уникално."

"Аз, освен че пея, съм голям фен на човешкия глас" – допълни Йончева.

"Смятам, че той наистина е огледало на нашата душа. Дори моята кариера започна, защото се влюбих в гласа на една певица, която дори не знам как се казва. Бях малко момиче, на 14-15 години, когато пеех в един хор и тя дойде като солистка и нейният глас беше толкова прекрасен, че практически заради нея започнах да се занимавам професионално с пеене. Ако някога тя чуе тази история я моля да се свърже с мен. Тази моя любов към звука и тембъра на човешкия глас, който за всеки един от нас е толкова уникален, ме накара да организирам поредицата от концерти "Съкровени гласове" в Зала "България". Световни артисти пеят в него песни от душата си и от техните държави пред българска публика. Обожавам музиката в цялата й палитра – признава още Йончева. – Смятам, че музиката като изкуство успява да назовава всички наши състояния, да проникне в нашата психология по толкова дълбок начин, че да не ни трябват повече думи, за да се изразим. Заради това, никога не е имало граници в мен по отношение на музиката. И смятам, че е много важно децата да учат това изкуство и да намират себе си чрез него."

Виторио Григоло, Роландо Вийязон, Пьотр Бечала и Джойс Ди Донато са звездите на втория софийски сезон на "Съкровени гласове", който започва през октомври 2024 година. Нещо повече – събитието ще има и свой втори дом – престижната Зала "Виктория" в Женева, където ще могат да се чуят представените първо в България концерти. Идеята за това е на двете деца на българката – за да бъдат свидетели на проектите ѝ, ги организира там, където живеят. А само след няколко месеца Соня Йончева ще представи пред публика в Германия нова програма.

"Имам проект след четири месеца в Баден-Баден, който се казва "Пеещата актриса" – програма с филмова музика от 30-те години на миналия век до наши дни. Диригент ще бъде маестро Найден Тодоров. Събрала съм много красива музика от филми, за които дядо ми ми е разказвал, баба ми е пяла пред огледалото. Има включена песен и от българското кино – "Замълчи, Замълчи" на Мими Николова от филма "Любимец 13". Този проект е в главата ми от много години, но ето, сега дойде времето да го реализирам. Аз продължавам този подход, не само мой, но и на мои колеги, да обединяваме жанрове и така да прославяме класическата и оперна музика."


А мечтаната роля е колкото близка, толкова и далечна все още:

"Имам огромни симпатии към Саломе от Рихард Щраус, но знам, че засега не мога да я изпълня. Така че, това остава като един блян в моята душа, защото Саломе е толкова млада, толкова енергична и еротична, което е присъщо на лудостта, на младостта и в същото време изисква един толкова силен и изключително опитен глас. Не съм готова вокално за нея, но тя остава в моите мечти. Спомням си думите на една жена, която работеше с мен, когато бях много млада, тя ми каза: "В тази професия се научи на търпение. Това е най-голямата качество". Имало е репертоари, с които съм избързвала, но това е било много добре изчислен риск от моя страна. И никога не съм си позволила да издевателствам над този инструмент, който живее в тялото ми"- признава българското сопрано.

Тази вокална мъдрост, както я нарича тя, я кара да бъде много отговорна и честна с дарбата, която има и ежедневно да е "наясно с гласа си". А дамата, с ценния съвет, признава Йончева, е съпругата на Пласидо Доминго - Марта Орнелас.

През лятото оперната прима ще гостува в две заглавия на фестивала "Опера в Летния театър" във Варна. На 6 август със спектакъла "Бохеми" с диригент Кръстин Настев и на 10 август с "Манон Леско" от Пучини с диригент Найден Тодоров и с участието на известния арменски тенор Арсен Согхомонян. На 4 декември 2024 г. Соня Йончева ще се завърне в София за поредното си участие в "Съкровени гласове" с представяния с огромен успех по целия свят песенен рецитал "Ad una stella” в съпровод на пиано.

Снимки: БГНЕС, Facebook /Соня Йончева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

"Душата ми" – ново откровение от Белослава

Белослава посреща лятото с няколко събития – нова песен, Е.Р., лятно турне и нова плоча. В песента със заглавие "Душата ми", певицата разказва за пътуването в любовта. "Текстът в "Душата ми" е за пътя с моя съпруг Евгени и е посветена на него...

публикувано на 05.06.24 в 10:15

"Любов като небе"

Малко след като представи силната балада "Бягаме", Миро не закъсня със следваща нова песен. Още заглавието ѝ "Любов като небе" ни отвежда към предстоящото лято. Този път песента е със светло, леко звучене, което е решено в стил, характерен за края на..

публикувано на 04.06.24 в 10:15