Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"За теб"

Снимка: YouTube / Slavin Slavchev

Славин Славчев отдавна е познат като един от най-великолепните гласове на своето поколение в българската музика, и то не само в рок сферата, както личи и от най-новата му песен "За теб". Тя бележи няколко нови момента в развитието на Славин: в нея певецът за първи път се представя в дует – с Марта Цветкова, освен това е и първата изцяло написана от него песен като музика, текст и аранжимент. В последно време Славин Славчев беше ангажиран с работата по други музикални проекти, през август стана и баща и признава, че това е откроило времето му като още по-ценен актив. Но сега със "За теб" се завръща към самостоятелните си песни и към поп звученето.

Марта Цветкова е вокален педагог и активен изпълнител. Вече има една авторска песен и работи по нови. Двамата със Славин преподават пеене в една школа и по време на редовните творчески срещи на вокалните педагози Марта е споделила на Славин, че има желание да работи по нова авторска музика. Той е готов да помогне с техническата част, но в процеса на работа творческите планове на Марта остават на заден план иСлавин предлага своята вече съществуваща идея за песента "За теб". И двамата бързо стигат до извода, че песента трябва да е дуетна. Решението им е било да не представят типичния певчески дует, в който всеки вокалист изявява своя глас. Концепцията им по-скоро е да доставят послание и внушение най-вече чрез звук, както разказва Славин Славчев:

"Посланието е за едни токсични взаимоотношения между двама човека, които продължават дълго време. И на двамата им е ясно, че им влияят зле, но в същото време никой от тях не може да каже "Край", "Стоп", "Не" на тези взаимоотношения. И те продължават да се влачат във времето и да нанасят емоционална щета и на двамата. Мисля, че много хора биха могли да се припознаят. Не съм я писал за себе си или за някой конкретен човек, не е автобиографична. Просто впечатления, които събирам от други хора около мен, ме накараха да погледна на тази тема по друг начин."

Към песента има и видеоклип, който е дело на младия талант Никола Атанасов. Видеото е заснето през февруари в района на нос Калиакра при почти минусови температури и силен вятър.

След излизането на последния му албум, Славин Славчев работи сам – без продуцент, без съавтори, и се счита в началото на своя творчески път като автор на песни, който обхваща целия процес сам. Марта Цветкова е била една от причините в "За теб" да преобладава поп звучене – има малко по-тежки китари в припева, но Славин е избрал песента да не отива в рок посока. Не само защото Марта е поп и ар ен би изпълнител и би било логично да се съберат някъде по средата, но и защото напоследък покрай студийната работа Славин е преоткрил поп звученето. Вече е събрал доста идеи за нова музика, които чакат своята реализация в цял самостоятелен албум в най-скоро време.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

"Душата ми" – ново откровение от Белослава

Белослава посреща лятото с няколко събития – нова песен, Е.Р., лятно турне и нова плоча. В песента със заглавие "Душата ми", певицата разказва за пътуването в любовта. "Текстът в "Душата ми" е за пътя с моя съпруг Евгени и е посветена на него...

публикувано на 05.06.24 в 10:15

"Любов като небе"

Малко след като представи силната балада "Бягаме", Миро не закъсня със следваща нова песен. Още заглавието ѝ "Любов като небе" ни отвежда към предстоящото лято. Този път песента е със светло, леко звучене, което е решено в стил, характерен за края на..

публикувано на 04.06.24 в 10:15