Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учители от българската общност в Украйна и Молдова гостуват на Югозападния университет в Благоевград

Снимка: Югозападен университет "Неофит Рилски"

Югозападният университет "Неофит Рилски" в Благоевград е домакин на тридневен опознавателен семинар на тема "ЮЗУ "Неофит Рилски" – интелектуална ковачница на българския югозапад". Съорганизатор на събитието е Изпълнителна агенция за българите в чужбина към МВнР (ИАБЧ), която е допринесла участие в семинара да вземат директори от общо 54 средни общообразователни училища в български населени места в Украйна и Молдова, както и някои от най-активните български неделни училища в региона.

Основна цел на форума е да запознае гостите с възможностите, които висшето учебно заведение предоставя за кандидатстване и обучение на лица от български произход, живеещи в чужбина, съгласно постановление 103 на Министерския съвет от 1993г.


Работни семинари с деканите на отделните факултети ще дадат информация за специалностите и структурата на Югозападния университет в Благоевград.

Форумът започва на 10 април с официално откриване и приветствия от името на проф. д-р Иванка Станкова, Директор на Дирекция "Научни и образователни програми" и изпълнителния директор на ИАБЧ Райна Манджукова, съобщиха от Агенцията. 

Вижте също:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Дами ще демонстрират шофьорските си умения в автошоу на високи токчета

Автошоу “Скорост и високи токчета” ще се състои днес в Кюстендил. Всяка дама със спортен хъс, автомобил и шофьорска книжка ще може да демонстрира шофьорските си умения на площад “Велбъжд”. “ Входът за публиката е свободен, а забавата и емоцията са..

публикувано на 19.05.24 в 07:00

Облачно с превалявания в неделя

През следващото денонощие облачността ще бъде предимно значителна и на много места от запад на изток ще превали. Максималните температури ще бъдат предимно между 21° и 26°, малко по-високи в източните райони на Горнотракийската низина, в София – около..

публикувано на 18.05.24 в 18:30
НДК

Започна почистването на Националния дворец на културата

Столичната община започна почистването на една от емблематичните за София съвременни сгради – Националния дворец на културата, съобщи във фейсбук кметът Васил Терзиев. Той обясни, че ще бъде възстановен вида на характерния врачански камък, върху който..

публикувано на 18.05.24 в 15:56