Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възкресение Христово преобръща представите за живота и смъртта

Врачанският митрополит Григорий, Наместник-председател на Св. Синод поздрави аудиторията на Радио България за Великден

7
Снимка: БГНЕС

Очакван с трепет и отбелязван с голяма тържественост, Великден е венецът на Христовото учение. За християните той е сбъднатото обещание за победата над мрака и безсмъртието на човешката душа.

С надеждата за спасение от преходното и тленното, Възкресение Христово вече трето хилядолетие продължава да изпълва сърцата на вярващите с упование в силата на истината и любовта. Както всяка година на този ден, тържествената пасхална литургия започва късно вечерта на Велика събота, а православните храмове са препълнени с хора от всички възрасти:


"Пасхална нощ, свята нощ! А колко тържествено и колко красиво е богослужението на Пасха! И какви дълбоки идеи съдържа то!" – отбелязва професор Иван Денев в статия за пасхалното богослужение на сайта Православието. – Канонът от Велика събота обединява печалното с радостното, унинието с тържествеността. С него фактически завършва съботното богослужение и започва пасхалното. Канонът описва състоянието на човечеството, когато една част от него, в лицето на старозаветните праведници, чества победата на Спасителя над смъртта и ада, и друга част – в лицето на апостолите и учениците Христови, все още в дълбоко униние и скръб."


Изпълнени с благовоние от тамян, напомнящ мирото на жените мироносици, посрещнали първи вестта за Възкресението, храмовете малко преди полунощ символично потъват в мрак. Когато часът наближи, свещенослужителите излизат отвън със запалени свещи и точно в полунощ възвестяват Светлото Христово Възкресение с думите:

"Дойдете, приемете светлина от незалязващата Светлина, и прославете Христа, Който възкръсна от мъртвите".

При възгласа на възглавяващия богослужението "Христос воскресе!", камбаните започват да бият тържествено и миряните отговарят на поздрава с "Воистину воскресе!”. Малко след христосването (размяната на поздрава за Възкресението) голяма част от множеството се разотива, за да останат черкуващите се от енорията.


Най-тържествена и благолепна е пасхалната служба в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", където всяка година богослужението се оглавява от Българския патриарх.

За първи път от новата ни история обаче посрещаме най-светлия християнски празник без патриарх. Негово светейшество Неофит ни напусна броени дни преди Великия пост и временно за Наместник-председател на Св. Синод и Наместник на овдовелия Софийски епархийски престол беше избран Врачанският митрополит Григорий.


В навечерието на най-почитания християнски празник Великден Негово Високопреосвещенство се обърна към многобройната аудитория на Радио България с думите:


"Пожелавам на всички едно наистина достойно посрещане на Празника на празниците – Пасха Христова – Великден! Това е Възкресение Христово – Възкресението, което преобърна света и представите на много хора за това какво следва след смъртта. Господ Иисус Христос възкръсна самовластно от мъртвите, победи смъртта и дарува живот вечен на всички нас. Това е наистина Празник на празниците, Тържество на тържествата, най-великата радост за всички човеци. Нека наистина осмислим какво се случва на този ден, защото само тогава ние ще съумеем наистина да празнуваме. Да празнуваме не по светски – на трапези, а да празнуваме с духовна радост! Да ликуваме и да прославим Бога за тази велика милост за нас човеците!" – отбеляза митрополит Григорий специално за Радио България.

Пасхалната утриня завършва със "Слово на Св. Йоан Златоуст", в което всички "постили и непостили" са призовани на Божията трапеза, за да "прегърнат Христовата любов” чрез причастието. След службата миряните си разменят боядисани в червено яйца – символ на Възкресението, и козунаци.


Накрая всички се прибират по домовете си със запалена свещ, за да осветят домовете си с Благодатния огън на Възкресението.

Снимки: БГНЕС, Дарина Григорова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Участнички в конкурс за красота „Царицата на плажа“. 1936 г.

Модата от средата на XIX в. до средата на XX в. показва Държавният архив

"Модата в огледалото на едно столетие – от средата на XIX в. до средата на XX в." – под това заглавие Държавна агенция "Архиви" представя в експозиция с над 120 снимки и оригинални артефакти промяната в облеклото и аксесоарите в един от..

публикувано на 16.05.24 в 08:30

Празнуваме Томина неделя

С Томина неделя завършва Светлата седмица за православните християни. На този ден Църквата почита паметта на апостол Тома – един от дванайсетте Христови ученици, наричан Тома Неверни, тъй като се съмнявал във Възкресението. Когато мълвата за..

публикувано на 12.05.24 в 10:19

Международен форум в Атина открои значението на Кирило-Методиевото дело за света

С празнична програма, подготвена от възпитаници на Българското неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина, приключва научният форум "Пътят на светлината" , с който школото отбелязва своята 20-а годишнина и който очерта значението и..

публикувано на 11.05.24 в 17:25