Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изтича срокът, в който мисиите ни зад граница да поискат съгласие за провеждане на избори

Снимка: mfa.bg

Днес изтича срокът, в който ръководителите на българските мисии зад граница трябва да поискат съгласието на приемащата държава за провеждане на избори на 9 юни т.г. и разкриване на секции в дипломатическите и консулските мисии и извън тях.

Организациите на сънародниците ни могат предлагат на дипломатите къде да се разкрият секции за гласуване до 14 май, след което Централната избирателна комисия ще определи държавите, местата и броя на секциите.

Също до 14 май българските граждани с избирателни права трябва да заявят, че ще гласуват, за да бъдат включени в избирателните списъци. Заявлението по образец може да се подава в посолствата, по пощата или електронно през интернет страницата на ЦИК. Тези, които не са подали документа, също ще могат да гласуват, попълвайки на място декларация.

Централната избирателна комисия ще назначи членовете на избирателните секции зад граница след консултации с парламентарно представените партии и коалиции. Местата за гласуване ще се разкриват от ръководителите на дипломатическите и консулските представителства според разпределението на българската общност в съответния район.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Георги Господинов

Георги Господинов се среща с българите в Швейцария

На 2 май писателят Георги Господинов ще се срещне със сънародниците ни в Швейцария. Това съобщават във Фейсбук от Българо-швейцарската асоциация за култура, традиции и просвета "Канатица". Срещата ще се проведе от 19:00 часа местно време в швейцарския..

публикувано на 02.05.24 в 05:35

Българчета от Балканите търсят най-здравото писано яйце в Босилеград

Символът на Великден – боядисаното в червено и всякакви други цветове яйце, отдавна се е превърнал и в символ на Босилеград. Сръбското градче, само на хвърлей място от границата, е населено предимно от етнически българи, които от повече от 30 години..

публикувано на 02.05.24 в 05:10
Неделно училище ¨Васил Левски“ във Валенсия

Българчета във Валенсия боядисваха яйца и плетоха кошнички за Великден

През отминалия уикенд ученици от неделно училище "Васил Левски" към  Асоциация "Прогрес", град Валенсия, Испания, участваха в традиционната работилница за боядисване на яйца, а към тях с готовност се присъединиха и техните родители. Целта на мероприятието е..

публикувано на 01.05.24 в 16:49