Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичният кмет: Ще има промени в такса смет

Васил Терзиев
Снимка: БГНЕС

С въвеждането на регламента “Замърсителят плаща” ще настъпят промени в такса смет за софиянци, съобщи пред бТВ кметът Васил Терзиев. В момента в общината правят разчети и когато са готови, ще бъде споделена рамката, за да се подготвят хората. 

За едни ще има поскъпване, за други – намаляване. Ако генерираш много боклук, ще плащаш повече”, изтъкна кметът.

Васил Терзиев каза още, че засега София не е изправена пред криза с боклука и има поне още 2 г. проблемът да бъде решен. “Това, което заварихме, беше, че 90% от отпадъка, който се извозваше в завода за боклук, се депонираше, т.е почти нищо не се рециклираше, не се гореше като RDF (твърдо гориво от отпадъци - бел. ред.)”, поясни той. По думите му, целта е до края на годината този процент да падне под 10, а рециклирането да достигне 8-9% при 1,5% в момента.

Другата важна стъпка е да заработи системата за RDF. “Заводът и прилежащите клетки са планирани да бъдат запълнени за 21 г., целият капацитет ще се изчерпа в рамките на 9 г., ако продължаваме да не горим твърдите отпадъци - седем са минали, две остават”, добави той.

Пред следващата седмица ще бъде пусната обществена поръчка, за да се “отпуши” процесът за пълния тонаж на RDF.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънце и дъжд ще се редуват и в сряда

В сряда, 5 юни, ще бъде предимно слънчево. Следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места в Западна и Централна България ще превали. Ще има гръмотевични бури и условия за градушки. Вятърът ще бъде слаб от..

публикувано на 04.06.24 в 20:49

България днес - 4 юни 2024 г.

В „България днес“ на 4 юни се отправяме към Братислава, за да разберем как и ученици, и учители влизат в час в българското средно училище „Христо Ботев“ – едно от двете държавни български училища зад граница. Разговаряме с изпълняващият длъжността..

публикувано на 04.06.24 в 19:00

Първа мисия по въздуха на Центъра за спешна медицинска помощ

След поредица от тренировъчни полети, медицински екип на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха днес осъществи първата си мисия. Сигналът към Центъра е бил подаден в 7,30 ч., хеликоптерът е излетял половин час по-късно и след спиране за..

публикувано на 04.06.24 в 14:12