Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Традицията да изпращаме великденски картички у нас започва още от Освобождението

Снимка: издателство „Изток-Запад“

Когато имаме специален повод, по който се срещаме с близки или приятели, в знак на уважение и за спомен, обикновено им поднасяме подарък, допълнен с някоя красива картичка. В миналото получената картичка е запазвана като скъп спомен и дори предавана от поколение на поколение. Красивите изображения са дарявани както по лични, така и по други поводи, каквито са християнските празници Рождество и Възкресение Христово. България се оказва една от първите държави в Европа, които позволяват изпращането и производството на пощенски картички – тази традиция започва още от 1879 година, веднага след Освобождението. 

Историята на великденско-пролетните картички в България е разказана в книга от д-р Петър Величков – литературен историк, журналист и поет. Първата българска великденска картичка в неговата колекция е от 1898 година – цветна литография на сцена на Христовото Възкресение в серия от картини. Текстът на лицевата страна гласи: "Христос Воскресе!". Отпечатана в гр. Самоков от издателство "Братя Лесичеви".

В богато илюстровано издание, озаглавено "Великденски и пролетни картички от Третото българско царство“ (1878-1946), изследователят помества както картички, произведени на Запад в специални тиражи за България, така и рисувани от български художници и отпечатвани в специализирани детски книги и списания.

Още подробности за това как се е променял обликът на пощенската картичка, ще откриете в публикация от колекцията на Радио България, посветена на първите великденски картички в България:

Снимки: издателство „Изток-Запад“


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българката Албена Данаилова отново е част от новогодишния концерт на Виенската филхармония

Българската цигуларка Албена Данаилова е първи помощник на концертмайстора Райнер Хонек в новогодишния концерт на виенските филхармоници на 1 януари 2024 г. Диригент ще бъде Кристиан Тилеман. Преди да придобие известност, Албена Данаилова е..

публикувано на 29.12.23 в 14:50

Бъдни вечер в традиционната българска култура

Нощта преди Рождество Христово във фолклорната ни култура е позната с няколко имена. Разбира се, най-често я наричаме Бъдни вечер, а основният смисъл на традициите и ритуалите за празника са добре известни – това е празник на смирението,..

публикувано на 24.12.23 в 06:05
Марсел и Катрин Селие с една от плочите на „Мистерията“

Да си спомним за Марсел Селие, открил "Мистерията на българските гласове"

На 13 декември преди 10 години си отиде швейцарският етномузиколог и музикален продуцент Марсел Селие (1925-2013). Той обаче остави след себе си ярка диря в историята на българската музикална култура у нас и по света.  Марсел Селие и съпругата му Катрин..

публикувано на 13.12.23 в 05:35