Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велопоход в полза на страдащите от хемофилия се провежда в София, Пловдив и Варна

Снимка: FB / haemophilia.bulgaria

700 са българите, диагностицирани с хемофилия. От тях 100 са деца. Заболяването обикновено е наследствено, а препоръката към семействата е да изследват новородените си момченца още при раждането. Доскоро се смяташе, че само мъжете могат да бъдат засегнати от хемофилията, но е факт, че има и жени, които имат проблем с кръвосъсирването и това може да бъде животозастрашаващ фактор, а в България все още няма механизъм за тяхното лечение. 

Към този проблем насочиха вниманието медицински специалисти по повод 17 април – Световния ден за борба с коварното генетично заболяване. Тази дата е определена още от 1989 г. по инициатива на Световната федерация по хемофилия, с цел да се дава повече информация за причините при нарушеното кръвосъсирване и за нуждата от здравни грижи навсякъде по света. По повод Световния ден за борба с хемофилията, на 20 април Българската асоциация по хемофилия организира велопоход под надслов "Заедно" в София, Пловдив и Варна.


В столицата стартът на велопохода е в 11 ч. от пилоните на НДК, а начален пункт в Пловдив ще бъде площад "Съединение". Във Варна колоездачите ще направят преход в Морската градина, за да насочат вниманието към оскъдната информация за хемофилията, която достига до обществото ни. По думите на една майка, децата с хемофилия не бива да бъдат държани под "стъклен похлупак", защото с правилна терапия те могат да живеят като всички останали – да посещават училища и детски градини без никакъв проблем, стига за тях да има адекватна терапия. 

Снимки: facebook.com/haemophilia.bulgaria

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Първа мисия по въздуха на Центъра за спешна медицинска помощ

След поредица от тренировъчни полети, медицински екип на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха днес осъществи първата си мисия. Сигналът към Центъра е бил подаден в 7,30 ч., хеликоптерът е излетял половин час по-късно и след спиране за..

публикувано на 04.06.24 в 14:12

Над 3800 непридружени деца са влезли в страната ни през 2023 г.

3843 непридружени деца са пресекли българската граница през м.г., а от началото на настоящата година броят им е 416, каза за БНР Ивайло Ябълкаров от фондация “Мисия Криле”.   Децата пристигат предимно от Сирия и Афганистан и биват настанявани в..

публикувано на 04.06.24 в 13:54

Знаете ли що е то "филтон"?

През 2009 година сънародникът ни Антон Оруш поставя началото на своята колекция, посветена на българската техника. Сред експонатите в нея има телевизори, радиоприемници, бяла техника, компютри, телефони, касови апарати и т.н. Постепенно тази негова..

публикувано на 04.06.24 в 11:35