Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Леко повишаване на температурите в понеделник

Снимка: Диана Цанкова

През нощта от запад валежите временно ще спрат. В понеделник облачността ще бъде променлива, често намаляваща до предимно слънчево време. Ще бъде ветровито с умерен, в Дунавската равнина и Източна България – силен вятър от запад-северозапад. Минималните температури ще бъдат между 4° и 9°, в София – около 5°, а максималните – между 15° и 20°, в София – около 15°.

Над планините облачността ще бъде променлива, често намаляваща до предимно слънчево. Само на отделни места в масивите от Западна България ще превали слаб дъжд, по върховете – слаб сняг. Ще духа умерен и силен вятър от запад-югозапад. Максималната температура на височина 1200 м ще бъде около 9°, на 2000 м – около 3°.

По Черноморието облачността ще бъде променлива, по северното крайбрежие на отделни места ще превалява. Вятърът ще се ориентира от запад и ще бъде умерен до силен. Максималните температури ще бъдат 15°-19°, а на морската вода – 11°-12° по северното крайбрежие до 14° по южното. Вълнeнието на морето ще бъде 2-3 бала, сутринта по северното крайбрежие – до 4 бала.

Облачността над Балканите ще бъде променлива, над централните райони често намаляваща до слънчево време. Предимно облачно с валежи от дъжд ще бъде в северната половина на Румъния. Дневните температури слабо ще се повишат. В Атина ще бъде 21 градуса, в Истанбул – 19, в  Букурещ – 15, в Белград – 14.

Студен въздух ще обхване по-голямата част от Централна и Западна Европа и облачността ще бъде значителна, на Британските острови с превалявания от дъжд, в Германия и страните от Бенелюкс – от дъжд и сняг. Значителни валежи от дъжд, в Алпите – от сняг ще има в Австрия, Швейцария и Северна Италия. Дъжд ще вали по източното крайбрежие на Испания, докато над останалата част от Пиренеите ще преобладава слънчево време. Снеговалежи ще има във Финландия и прибалтийските страни. В Мадрид ще бъде 21 градуса, в Москва – 17, в Рим – 16, в Париж – 11, във Виена – 10, в Санкт Петербург – 9, в Мюнхен – 6, в Стокхолм – 4.

В Мелбърн ще бъде 23 градуса, в Кейптаун – 21, в Чикаго – 19, в Ню Йорк – 17. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

МВР откри телефонна линия за изборни нарушения

От 9 май до 10 юни 2024 г. в Министерството на вътрешните работи ще работи денонощно открита линия на телефон 02 90 112 98 и имейл izbori@mvr.b g  - за сигнали за нарушения или престъпления в изборния процес. Осигурената допълнителна възможност е..

публикувано на 09.05.24 в 09:11

В Плевен и Кърджали поройни дъждове превърнаха улиците в реки

Кметът на Плевен д-р Валентин Христов свиква спешно заседание на всички отговорни структури за почистването и реда в града. Ще бъдат оценени и нанесените щети в областния град след продължителна буря от силен дъжд и градушка вечерта на 8 май –..

публикувано на 09.05.24 в 08:35

Софийски фестивал разказва на достъпен език за новите научни открития

120 учени от България и 10 страни по света ще вземат участие в Софийския фестивал на науката. Форумът се открива днес и ще продължи до 12 май в столичния София Тех Парк. Организаторите съобщават, че сред гостите с международно признание, които..

публикувано на 09.05.24 в 07:10