Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Леко повишаване на температурите в понеделник

Снимка: Диана Цанкова

През нощта от запад валежите временно ще спрат. В понеделник облачността ще бъде променлива, често намаляваща до предимно слънчево време. Ще бъде ветровито с умерен, в Дунавската равнина и Източна България – силен вятър от запад-северозапад. Минималните температури ще бъдат между 4° и 9°, в София – около 5°, а максималните – между 15° и 20°, в София – около 15°.

Над планините облачността ще бъде променлива, често намаляваща до предимно слънчево. Само на отделни места в масивите от Западна България ще превали слаб дъжд, по върховете – слаб сняг. Ще духа умерен и силен вятър от запад-югозапад. Максималната температура на височина 1200 м ще бъде около 9°, на 2000 м – около 3°.

По Черноморието облачността ще бъде променлива, по северното крайбрежие на отделни места ще превалява. Вятърът ще се ориентира от запад и ще бъде умерен до силен. Максималните температури ще бъдат 15°-19°, а на морската вода – 11°-12° по северното крайбрежие до 14° по южното. Вълнeнието на морето ще бъде 2-3 бала, сутринта по северното крайбрежие – до 4 бала.

Облачността над Балканите ще бъде променлива, над централните райони често намаляваща до слънчево време. Предимно облачно с валежи от дъжд ще бъде в северната половина на Румъния. Дневните температури слабо ще се повишат. В Атина ще бъде 21 градуса, в Истанбул – 19, в  Букурещ – 15, в Белград – 14.

Студен въздух ще обхване по-голямата част от Централна и Западна Европа и облачността ще бъде значителна, на Британските острови с превалявания от дъжд, в Германия и страните от Бенелюкс – от дъжд и сняг. Значителни валежи от дъжд, в Алпите – от сняг ще има в Австрия, Швейцария и Северна Италия. Дъжд ще вали по източното крайбрежие на Испания, докато над останалата част от Пиренеите ще преобладава слънчево време. Снеговалежи ще има във Финландия и прибалтийските страни. В Мадрид ще бъде 21 градуса, в Москва – 17, в Рим – 16, в Париж – 11, във Виена – 10, в Санкт Петербург – 9, в Мюнхен – 6, в Стокхолм – 4.

В Мелбърн ще бъде 23 градуса, в Кейптаун – 21, в Чикаго – 19, в Ню Йорк – 17. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кръгла маса за Българистиката в Унгария в Пловдивския университет

Кръгла маса "Българистиката в Унгария днес – между традицията и новата опитност на дигиталната ера " се открива на 3 юни от 16:00 часа в Ректората на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Събитието е част от работната програма на екипа с..

публикувано на 03.06.24 в 00:59
Гледка от Кървав камък в Краището

Гръмотевични бури в Западна и Централна Северна България в понеделник

В понеделник преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отначало в западните райони, по-късно и на изток, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, на повече места в..

публикувано на 02.06.24 в 19:05

Извънредното неделно заседание на парламента очаквано не събра кворум

Извънредното заседание на Народното събрание, свикано за неделния ден по искане на група народни представители, очаквано не се състоя заради липса на кворум. В дневния ред беше предвидено да бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за българската..

публикувано на 02.06.24 в 16:36