Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ужасът на войната срещу Украйна в снимки и детски рисунки" в Нов български университет

Сред авторите на снимките е етническият българин от Одеса Олександр Барон

Снимка: nbu.bg

До 30 април във фоайето на софийския Нов български университет може да се разгледа изложбата "Солидарни с Украйна! Ужасът на войната срещу Украйна в снимки и детски рисунки".



Експозицията включва 16 пана със снимки и детски рисунки. Малките автори са участници в Международния фестивал на изкуствата МАЛЮЙ.UA.WAR, организиран от ADRUM - Association for the Development of International Relations. Заглавията на творбите сами разказват за преживяванията на децата – "Украинско поле в пламъци", "Искам да си отида вкъщи", "Под ангелското крило", "Украйна трябва да живее".



Снимките от изложбата показват разрушенията на гражданската инфраструктура - унищожените жилища, библиотеки и училища, а също така бункерите, пълни с деца и жени.


Автор на част от снимките е Олександър Барон, украински етно-фотограф, съосновател и главен редактор на информационния проект "Бесарабски фронт", член на Националния съюз на журналистите на Украйна. Той е етнически българин, който живее в Одеса.

"Руската агресия е способна да унищожи всичко, но украинската нация е доказала своята борбеност, упорство и желание за живот, което никой не може да сломи" – каза преди време в интервю за Радио България Олександър Барон – чуйте го ТУК.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Резултатът от вота на 9 юни ще се реши в последните два дни

40,2 % от имащите право на глас са готови на 9 юни да отидат до урните. 3,5% са заявили, че ще гласуват с „Не подкрепям никого“. За изборите за Европарламент са готови да гласуват 37,7% от имащите право, а 3,1% декларират твърдо намерение за гласуване..

публикувано на 07.06.24 в 09:42

Слънчев и топъл петък

В петък, 7 юни, ще бъде слънчево. Следобед над планинските райони ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали. Ще духа слаб вятър, предимно от изток. Максималните температури ще бъдат между 28° и 33°, в София – около 28°...

публикувано на 06.06.24 в 19:40

България днес - 6 юни 2024 г.

В „България днес“ на 6 юни се отправяме към Милано за фестивала „Светът у дома“, чиято цел е взаимното опознаване и диалогът между различните общности на територията на италианския мегаполис. България участва за първи път като единствен представител на..

публикувано на 06.06.24 в 19:00