Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Раздават семена от устойчиви сортове, плодни и медоносни дръвчета в Севлиево

Снимка: semebalgarsko.com

"Каквото посееш, това ще пожънеш”, казва народът. А пролетта е време за сеитба. По традиция, по това време на годината Севлиево е домакин на едно дългоочаквано събитие, свързано със земеделския бит на българина. През този уикенд в града ще се проведе 10-Ото издание на фестивала "Семе българско”.

На 27 и 28 април в парка"Казармите”отваря врати Домът за семена, за да бъде продължена инициативата "Предай нататък! Вземи и засей български семена!”. 

Посетителите могат да си вземат безплатно сортови семена. По случай десетата годишнина на фестивала, няколко селскостопански института в района предоставят стари български сортове зеленчукови, етеричномаслени и зърнени култури.

В инициативата "Дом за семена" участват активно и представители на редица читалища от селата на община Севлиево, които ще предадат нататък семена, запазени от техните предци и разсади от местни сортове. Домът за семена дава възможност и за свободен обмен, в който може да се включи всеки гост, като си вземе и/или остави пакетче семена с информация за тях.

В тазгодишната програма на "Семе българско" са предвидени и беседи на теми като "Селекцията - науката и изкуството за подобряване на културните растения” или "Цялостната грижа за овощната градина и благодатния семеен живот на село".

Организатори на събитието са фондация "ОТ БГ” и Община Севлиево.

Вижте още:

Снимки: semebalgarsko.com


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кръгла маса за Българистиката в Унгария в Пловдивския университет

Кръгла маса "Българистиката в Унгария днес – между традицията и новата опитност на дигиталната ера " се открива на 3 юни от 16:00 часа в Ректората на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Събитието е част от работната програма на екипа с..

публикувано на 03.06.24 в 00:59
Гледка от Кървав камък в Краището

Гръмотевични бури в Западна и Централна Северна България в понеделник

В понеделник преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отначало в западните райони, по-късно и на изток, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, на повече места в..

публикувано на 02.06.24 в 19:05

Извънредното неделно заседание на парламента очаквано не събра кворум

Извънредното заседание на Народното събрание, свикано за неделния ден по искане на група народни представители, очаквано не се състоя заради липса на кворум. В дневния ред беше предвидено да бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за българската..

публикувано на 02.06.24 в 16:36