Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Снимка: БТА

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за” предложението, а останалите 103-ма бяха “против”. 

Освобождаването на Росен Желязков от поста става два дни преди излизането във ваканция на депутатите по повод предстоящата предизборна кампания за национален и европейски парламент и великденските празници.

Росен Желязков

“Понякога трябва да замълчиш, за да бъдеш чут”, заяви Росен Желязков в словото си преди гласуването на оставката. Той се обърна към народните представители с думите: “Благодаря за доверието и недоверието, те са огледала на самооценката.” 

Злоупотреба с власт и правомощия и работа в интерес на политическия блок ГЕРБ-ДПС е основният аргумент на вносителите на искането за сваляне на председателя на НС. В конкретните мотиви на коалицията е посочено: “нарушение при процедурата по предсрочно прекратяване мандата на управителя на НЗОК Станимир Михайлов”.
Кирил Петков

“Цялостно показваме червен картон на ГЕРБ за работата в последните три месеца”, коментира пред журналисти съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков по повод внесеното от ПП – ДБ искане за оставка на парламентарния председател.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мнозинството подкрепя демокрацията, но има противоречиви възгледи за нея

63% от пълнолетните българи смятат, че демокрацията е най-добрата форма на държавно управление. 19 на сто са на противното мнение, сочи представително изследване на агенция "Тренд“, поръчано от Институт “Отворено общество – София”. Доверието в..

публикувано на 17.05.24 в 10:14
Роберт Фицо

Българското правителство категорично осъди атаката срещу Роберт Фицо

Словашкият премиер Роберт Фицо беше прострелян този следобед след заседание на правителството в град Хандлова, на около 180 км от Братислава. От публикация в профила на Фицо във Facebook става ясно, че премиерът е с опасност за живота...

публикувано на 15.05.24 в 17:39
Гордана Силяновска-Давкова полага клетва като президент на Северна Македония.

САЩ призоваха Скопие да не провокира България и Гърция

Вашингтон призова Скопие към непрекъснати усилия и реформи за постигане на напредък в присъединяването към ЕС. "Насърчаваме продължаването на диалога между Северна Македония и България, който се корени в общия ангажимент за бъдещето на страната като..

публикувано на 14.05.24 в 10:47