Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Банатски българи от Винга са специалните гости на фолклорния фестивал "Верея" в Чикаго

За 14-и път любители на българския фолклор от Северна Америка се събират в Чикаго

Снимка: Елена Цанева

В последните три от тази седмица в Чикаго отново ще се вият български хора, ще думкат тъпани, а гайдите ще надвикват шумотевицата, за да пренесат присъстващите в простора на Родопите, Пирин или Балкана. 14-ото издание на най-големия български фолклорен фестивал отвъд Океана – “Верея” – обещава силни емоции, настроение, незабравими срещи и приятелства.

"Много състави имаме – 43 са по списък – както и специални гости от Винга, област Банат. Банатските българи от Румъния са ни гвоздея на програмата – казва организаторът на фестивала Константин Маринов в разговор с кореспондента на БНР в Чикаго Елена Цанева. – Те са потомствени българи. Техните баби и дядовци са избягали по време на Чипровското въстание. Това е история с близо 300 години, и е много интересно. Направили са кратко филмче да представят пред българите какви са банатците. Даже като се видяхме тук стана дума, че те говорят на най-стария български език …. В петък вечерта (26 април) ще бъде самостоятелният концерт на ансамбъл “Българче” от гр. Винга и след това  във вторник пътуваме за Лас  Вегас .Там те ще направят едно участие за Великден и Гергьовден на събора на българите Лас Вегас."

Започва най-мащабното българско събитие в Северна Америка – фестивалът "Верея"



Всяка година фолклорният фестивал "Верея" запазва  атмосферата си, но и поднася нещо различно
. Форумът дава сцена за изява на танцови трупи от цяла Америка, които изпълняват български фолклор. "Преди Covid пандемията бяхме ги изнамерили в Северна Америка – САЩ и Канада –100 състава" – споделя Константин Маринов. Сега обаче бройката им се е свила докъм 60, като 10-15 са съставени изцяло от американци, а заниманията им с балкански и в частност български фолклор имат десетилетна традиция.

Събитията от фестивала "Верея" тази година се простират в рамките на четири дни от 25 до 28 април. "Предвиден е семинар с хореографа доц. Георги Гаров от Югозападния университет в Благоевград. Също така имаме изложба – за първи път ще се покажат картини и дърворезба, с които специално за фестивала ни гостува галерия от България"– пояснява Константин Маринов, а що се отнася до участниците допълва:

"Опитваме се да показваме колкото се може повече млади състави, даже и детски. Тази година отново ще участват ансамбъл “Етник театър” от Минеаполис – съставен изцяло от американци, но играят наши танци, млади хора. Отделно имаме нови състави, като “Зорница “ от Монреал, там пък са само студенти, българчета. Имаме друг състав от Калифорния – училище “Хан Аспарух”, деца, които идват за първи път…Просто искаме по някакъв начин да стимулираме младите, за да могат да продължат."  


Интервю, снимки и видео: Елена Цанева, кореспондент на БНР в Чикаго




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 26 300 хил. българи зад граница са изявили желание да гласуват за родния парламент

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина на изборите за народни представители са потвърдените до момента. Документите, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия, ще се приемат до 24,00 ч. българско време на 14 май т.г. От..

публикувано на 12.05.24 в 09:27

В Рим работят за дигитална трансформация в обучението по български език и литература

В Българския кулутрен институт в Рим започна втората обучителна среща по проекта “Дигитална трансформация в обучението по български език и литература” към програма “Еразъм+”, КА2, Стратегически партньорства в областта на училищното образование...

публикувано на 11.05.24 в 17:44

Започват Дни на българската култура в Кипър

Дни на българската култура се откриват днес в Кипър и ще продължат до края на месеца, предаде кореспондентът на БНР Бранислава Бобанац. Организатор на двайсет и шестото им издание е Съюзът на българите в Кипър под егидата на посолството на България в..

публикувано на 11.05.24 в 11:56