Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от Оксфорд направиха филм за цар Фердинанд

Снимка: mon.bg

Ученици от Българско училище "Слово" в Оксфорд направиха видеофилм за цар Фердинанд като част от проект по Националната програма на МОН "Неразказаните истории на българите".


Учениците от 8-ми клас се превърнаха в истински изследователи и преводачи, проучвайки посещението на монарха в Оксфорд и участието му в Осмия международен конгрес по орнитология, който се провежда в града през 1934 г.


Децата откриха снимки, преведоха статии от английското списание Nature за събитието и откроиха заслугите на Фердинанд в областта на естествените науки. Учениците научиха какви въпроси за опазването на околната среда и птиците са обсъждани в началото на ХХ век и така разшириха и знанията си за орнитологията като част от зоологията, съобщават от Министерството на образованието и науката.


снимки: mon.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Розите на България" разцъфтяват за 15 години Българско училище в Сао Пауло

Седмото издание на инициативата "Розите на България" ще се проведе в Бразилия. В рамките на събитието ще се отбележи и 15-ата годишнина от основаването на Българското училище в Сао Пауло с основател Михаил Кръстанов. Домакин ще бъде Музеят на..

публикувано на 11.05.24 в 10:10

Българският език събра в Атина преподаватели и ученици от неделните ни училища зад граница

С диктовка по български език и калиграфска работилница започнаха честванията на 20-ата годишнина от основаването на Българското неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина.  20 години Българско неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в..

публикувано на 11.05.24 в 07:25

"На мегдана на другата България" отново ще се извие кръшно хоро – този път в Палма де Майорка

Български фолклорни състави от 17 европейски държави пътуват към Палма де Майорка, за да се хванат на общо хоро. "С нетърпение очакваме да пристигнем, да се срещнем със стари колеги и приятели, както и да намерим нови приятели" – пишат сънародници..

публикувано на 10.05.24 в 15:50