Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диктовка по български език – за рождения ден на българското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Атина

С медийната подкрепа на БНР - Радио България

Илюстративно изображение
Снимка: Радио Видин

С диктовка, посветена на 24 май, ще започнат честванията на 20-ата годишнина от създаването на българското неделно училище "Св.Св.Кирил и Методий" в Атина, Гърция. Диктовката ще се проведе на 10 май от 18:00 часа в сградата на школото на ул. „Лиосион“ 117.

Чрез диктовката учениците ще могат да проверят знанията си по български език, както и да тестват как са с правописа и пунктуацията. Освен това те ще засвидетелстват уважение и почит към своите учители, към българското слово и култура, които България чества всяка година на 24 май.


Заявка за участие в диктовката може да бъде направена на имейла bnubuuditeli@gmail.com, информират от училището в Атина.

Освен това, всички ще могат да участват в урока по Националната програма "Неразказаните истории на българите" на Министерството на образованието и науката, който ще бъде изнесен от гл. ас. д-р Радостина Стоянова от Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" към БАН и представител на Белградския университет. 


Училище "Св.св. Кирил и Методий" е първото българско средище за изучаване на български език и разпространение на българската култура в Атина. То е естествено продължение на основаното по инициатива на родители и педагози през 2002 г. и просъществувало само няколко месеца неделно училище „Васил Левски”. 

През годините училището работи под юрисдикцията на различни български културно-просветни организации, а през учебната 2008-2009 г. Културно-просветното дружество „Будители“ разширява дейността му като освен роден език, история и култура, децата участват и в извънкласни дейности – рисуване и приложно изкуство, народни танци и художествено слово. 


Организирана е и училищна библиотека, а финансовата подкрепа е осъществена с включването на училището в Националната програма "Роден език и култура зад граница". От учебната 2012/2013 година училището е одобрено и е част от списъка на българските неделни училища в чужбина на МОН

Вижте още: 

Снмики: БТА, БНУ "Св. Св. Кирил и Методий" - Атина, БНР-Радио Видин 
По публикацията работи: Красимир Мартинов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изложба представя български мозайки в норвежкия град Ставангер

Изложбата “България и мозайките“ показва нашето културно-историческо наследство в норвежкия град Ставангер, съобщиха от българското посолство в Осло, което е организатор на събитието. “ Изложбата представя историята на България чрез избрани примери..

публикувано на 04.05.24 в 16:11

Българи и миряни от други националности - заедно на Велика събота в църквата ни в Лисабон

На Велика събота българският православен храм "Св. Йоан Рилски Чудотворец" в португалската столица се изпълни от деца, учители и родители, които спазиха стародавната традиция по боядисване на великденските яйца. Инициативата е на енорийския..

публикувано на 04.05.24 в 15:10
Снимка: Българското културно сдружение „Пенчо Славейков“ в Лайпциг

Дамски клуб протяга ръка на българките в Лайпциг и разкрива артистичната им страна

България през картините от миналото и бляна по завръщането обедини българките в Лайпциг. "Всички ние имахме желанието да се подкрепяме и така възникна идеята за Дамски клуб", казва неговият председател Румяна Дойнова. По думите й, той е създаден с..

публикувано на 04.05.24 в 08:10