Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асоциация "Асен и Илия Пейкови" в Рим отново организира конкурс "Моята българска бродирана риза"

Снимка: Фейсбук/Асоциация

На 11 май всеки българин, от всяко кътче на земята да се облече с бродирана риза, блуза, дреха, вратовръзка или коланче с българска шевица. Това е мечтата на българите в италианската столица, обединени в Асоциация "Асен и Илия Пейкови" с Българско училище "АзБуки" в Рим и Колеферо. За да популяризират идеята за осма поредна година те организират международния конкурс "Моята българска бродирана риза".

Да се идентифицираме като българи в деня на православния празник на светите братя Кирил и Методий – ни призовават от Асоциацията и допълват: "Желаем да създадем традиция – всяка година на този ден българската шевица върху облеклото на българите по света да занесе своите послания за благоденствие на всички народи и да разкаже за една малка, но силна с духа си европейска страна – България".



Видео материал, свързан с идеята българите по света да се пременят с родни шевици на 11 май е един от елементите, с които може да се участва в конкурса. Освен това могат да се изпращат рисунки, творчески текстове и мултимедия на тема "Моята българска бродирана риза".

В конкурса могат да участват деца и ученици от български произход от 5 до 19-годишна възраст от български неделни училища в чужбина, както и учебни заведения в страната ни.

За вложилите най-много старание, умения и нестандартни идеи са предвидени и изкусителни награди, сред които и ръчно везани български ризи, научаваме от фейсбук поканата за конкурса.


Снимки: Фейсбук/Асоциация "Асен и Илия Пейкови"




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ученици от неделното училище в Солун ще проучват българските следи на Света гора

Ученици от българското неделно училище “Св. Георги Зограф” в Солун ще тръгнат по следите на българската история в Света гора, стана ясно при посещението на служебния образователен министър Галин Цоков в българския манастир “Св. Георги Зограф” в Света..

публикувано на 12.05.24 в 17:02

Над 26 300 хил. българи зад граница са изявили желание да гласуват за родния парламент

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина на изборите за народни представители са потвърдените до момента. Документите, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия, ще се приемат до 24,00 ч. българско време на 14 май т.г. От..

публикувано на 12.05.24 в 09:27

В Рим работят за дигитална трансформация в обучението по български език и литература

В Българския кулутрен институт в Рим започна втората обучителна среща по проекта “Дигитална трансформация в обучението по български език и литература” към програма “Еразъм+”, КА2, Стратегически партньорства в областта на училищното образование...

публикувано на 11.05.24 в 17:44