Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Репортери без граници": България се изкачи до 59 място по свободата на медиите

Снимка: rsf.org

България се изкачва с 12 позиции до 59 място в годишната класация за свободата на медиите на "Репортери без граници" за 2024 г., публикувана по повод 3 май - Световния ден на свободата на печата. Страната ни значително подобрява позицията в глобалния рейтинг, включващ 180 държави. Тя обаче остава на дъното в рамките на ЕС, където се изкачва едва с едно място до 23-то. След нея се нареждат единствено Унгария, Кипър, Малта и Гърция. По-доброто представяне на страната ни през 2023 г. според организацията се дължи основно на факта, че през изминалата година правителството с премиер Николай Денков е показало готовност за реформи, свързани с медийната среда.
Същевременно обаче от организацията за защита на журналистите критикуват управляващите, че не са успели да въведат системни мерки, за да разрешат "ендемичните проблеми" на България, включително този с нарастващия брой на делата шамари (SLAPP).  Независимо от напредъка, "Репортери без граници" отбелязва, че индикаторите на България в областта на политиката, икономиката и сигурността остават сравнително ниски.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България беше представена на изложение за висше образование в Япония

Български висши училища се включиха в проведеното в Япония Изложение за висше образование в ЕС, което се проведе на 15 и 16 юни 2024 г. в Токио и Киото. Сред образователните институции от 20 държави-членки на ЕС бяха Медицинският университет в..

публикувано на 27.06.24 в 17:35

Няма изтичане на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй" в Дунав след инцидент

След инцидент при спирането на блок 6 на АЕЦ "Козлодуй" за ремонт няма облъчване на персонала, няма изтичане на радиоактивна вода в река Дунав, има временно отстранени оператори от централата. Това обобщи при изслушване в парламента служебният..

публикувано на 27.06.24 в 16:10

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 6

В шестия брой на „Часът на Радио България…“ ви срещаме с Милена Селими – представител на българите в Комитета на националните малцинства в Република Албания , преводач на албански на някои от най-популярните ни писатели и виден общественик. С..

публикувано на 27.06.24 в 12:00