Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полезно:

Каква е процедурата за получаване на българско гражданство?

Снимка: БГНЕС

В предишна публикация Радио България ви разказа какви са условията и основанията за придобиване на българско гражданство. В следващите редове ще ви разкажем за стъпките по самата процедура.

Първата от тях е подаване на молба за българско гражданство, която трябва да бъде написана на български език и да бъде подадена лично:

-  в Министерството на правосъдието, или

-  в дипломатическо или консулско представителство на България в чужбина.

Списък с необходимите документи е публикуван на уеб страницата на Министерството на правосъдието и е достъпен на български и английски език.

Как се подават молбите за лица до 18-годишна възраст?

-  За лица до 14-годишна възраст молбата се подава от двамата родители (ако единият не е лишен от родителски права) или от настойника.

-  За лица от 14 до 18-годишна възраст молбата се подава лично със съгласието на родителите или попечителя, които я приподписват.

При подаването на молбата, ако се установи, че са представени всички необходими документи, се провежда и интервю с кандидатите, което:

-  се провежда на български език;

-  по въпросник, утвърден от министъра на правосъдието.

Каква е целта на интервюто?

-  Да се добие представа доколко кандидатът владее българския език, дали е запознат в основни линии с държавното устройство на България, различни области от обществения живот на страната, празниците, известните исторически личности, какви са мотивите му да иска да се сдобие с българско гражданство.

Как се проверява движението на преписката?

-  Чрез интернет страницата на Министерство на правосъдието, секция "Българско гражданство", по регистрационен № и ПИН, получени при подаване на документите.

От кого се издава указът за гражданство и кога той влиза в сила?

-  Указът се издава от президента и влиза в сила от деня на издаването му.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Гледка от Кървав камък в Краището

Гръмотевични бури в Западна и Централна Северна България в понеделник

В понеделник преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отначало в западните райони, по-късно и на изток, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, на повече места в..

публикувано на 02.06.24 в 19:05

Извънредното неделно заседание на парламента очаквано не събра кворум

Извънредното заседание на Народното събрание, свикано за неделния ден по искане на група народни представители, очаквано не се състоя заради липса на кворум. В дневния ред беше предвидено да бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за българската..

публикувано на 02.06.24 в 16:36

1800 българи извървяха 120 км по пътя на Ботевата чета от Дунав до връх Околчица

В различни градове на страната с военни ритуали, поднасяне на венци и други прояви българите почетоха паметта на поета-революционер Христо Ботев и други герои, загинали за свободата на България. Беше обявен успешният край на 76-ото издание на Националния..

публикувано на 02.06.24 в 13:24