Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За възможния живот в свят без монополи

Зинозин Станев и неговият "остров на независимостта" във Видинския край

10
Снимка: БНР - Видин

Приетите в парламента промени в Закона за енергетиката преместиха началото на преходния период на либерализацията на пазара на електроенергия с една година напред във времето – за 1 юли 2025 г. Промените трябва да осигурят постепенна възможност за пълна либерализация на пазара на дребно. Дали и как ще се отрази това на битовите и промишлените потребители на енергия, по-скъп или по-евтин ще е токът, предстои да разберем.

Междувременно една история от Северозападна България ни показва доколко възможен е животът ако избереш да бъдеш независим от някои от доставчиците на обществени услуги, като ВиК и енергодружествата. Главен герой в нея е Зинозин Станев, който от 15 години живее именно така в полето между видинските села Иново и Майор Узуново. Първоначално разполага с едно бунгало и 4 декара земя, които днес са вече 9.

Зинозин Станев
"Харесва ми, аз съм си "и цар, и господар". Не искам да прокарвам ток тук и ще направя всичко той да бъде изцяло мое производство. Или ще е от вятър, или от слънчеви панели, но не искам да съм вързан с никого, а да бъда една малка автономия. Насадил съм декар и нещо с овошки, бадеми, лешници и няколко ореха" – казва Зинозин преди 15 години, когато дава първото си интервю за БНР Видин.


Днес човекът продължава да живее по същия начин, както тогава. Има си агрегат, ветрогенератор, слънчеви панели и кладенец, от който да черпи необходимата вода, но признава, че понякога му се иска в стопанството му да има ток, макар да знае, че монополистите "само си играят с търпението на хората и вдигат цените."

"Аз не съм зависим от тях, обаче ако имах ток, би била по-друга работата, защото ми е необходим за инструментите. Засега се справям, за осветлението, радиото и телевизора ми помагат два слънчеви панела. За водата имам сондаж, но изкопахме и 12-метрова шахта с електрическа помпа, която ползвам основно за поливане."


За хладилник сънародникът ни използва шахтата, а през зимата казва, че не му е необходим. Предстои обаче да приспособи охладител, който да работи на газ. Една от постройките ще му служи за работилница, в която вече има струг. Има самоделен трактор, приспособил е и част от мотопед, към който е закачил ремарке и с него се придвижва наоколо. За самотата признава:


"Свикнал съм и не ми прави впечатление. Аз винаги имам с какво да се занимавам, без значение дали е светло или тъмно. Контакти си имам и задължително ходя до града за 2-3 кафета в седмицата."

Разходите си Зинозин е свел до такива за закупуване на някой уред или препарати за растителна защита. Казва, че няма пенсия и сигурни доходи, но се справя, защото жена му е в Италия. Не се оплаква и е доволен от това, което е постигнал за изминалите 15 години.


"За 15 години толкова. За да бъде всичко наред, се изискват много пари, с които не всеки разполага, но човек трябва да е доволен и на малкото, което има и успее да си го направи сам" – уверен е мъжът, създал своя автономен "остров", независим от монополите.

Съставил: Йоан Колев /по материал на Йорданка Герасимова, БНР-Видин

Снимки: БНР - Видин

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

Светият синод излъчи тримата кандидати за Български патриарх

След дълго заседание, продължило няколко часа, Светият синод излъчи тримата митрополити, измежду които трябва да бъде избран новият Български патриарх. Това са Ловчанският митрополит Гавриил, Врачанският митрополит Григорий и Видинският митрополит Даниил...

публикувано на 20.06.24 в 18:15

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 5

В петия брой на „Часът на Радио България...“ говорим за б ългарските медии по света с Диана Гласнова от Хърватия и Деница Секуличка от Словакия.  В контекста на Евро` 2024 - за историята на европейските  първенства по футбол и за мястото на..

публикувано на 20.06.24 в 11:58

Фотоизложбата "Невинност без граници" разкрива света на децата бежанци

На Световния ден на бежанците - 20 юни, от 11:00 часа на Терминал 2 на Летище София ще бъде официално открита фотоизложбата с деца бежанци, озаглавена "Невинност без граници". Събитието се организира от УНИЦЕФ, Посолството на Швейцария в България,..

публикувано на 20.06.24 в 08:30