Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Европейската нощ на музеите" с мащабна интердисциплинарна програма в София

Снимка: institutfrancais.bg

За 20-и път София се присъединява към "Европейската нощ на музеите". Инициативата се организира от Френския институт в България, Министерството на културата и Столичната община в третата събота на месец май. В нощната програма жителите и гостите на столицата ще имат безплатен достъп до редица изложби, концерти, работилници, филми и обиколки с екскурзовод в музеите на града.


Включени са повече от 50 музея и галерии в столицата. Френският институт ще отвори вратите на медиатеката между 16:00 и 20:00 ч., за да върне посетителите в сърцето на XVIII в. с последната част на играта Just Dance 2024, която ще ги накара да танцуват виртуално в замъка Версай. (Необходимо е предварително записване). По случай Олимпийските и параолимпийските игри в Париж в 19:00 ч. в зала "Славейков" ще има специална вечер с анимационно кино, посветено на спорта, с късометражните филми "Атлетикус" и култовия филм "Трио Белвил".

Зала „Славейков”
"Повод на Европейската нощ на музеите, с вход свободен, е да се даде по-голям достъп до културата и изкуството, а и това е един семеен празник, в който родителите отиват с децата си, разхождат се, научават нови неща" – казват организаторите от Столичната община.


Сдружението "Градски транспорт и инфраструктура" осигурява като специална изненада Ретро линия с реновирани стари автобуси, които ще се движат по време на Нощта на музеите от Националния исторически музей, през музея "Земята и хората" до ул. "Опълченска" на всеки 20 минути.  

Снимки: institutfrancais.bg, Facebook / bgtransport.org


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът и лидерът на ДПС честитиха на мюсюлманите Курбан Байрам

Президентът Румен Радев поздравява мюсюлманската общност в България по случай празника Курбан Байрам. В пожеланията си той подчертава, че духовното възвисяване, смирението и опрощението вървят ръка за ръка с добротата и състраданието и укрепват..

публикувано на 16.06.24 в 09:56

Съвместни екипи на български и румънски полицаи ще следят за безопасността в Силистра и Кълъраш

На 16 юни започват работа съвместните екипи на български и румънски пътни полицаи, които за поредна година ще се грижат за безопасността на движението в районите на Силистра и Кълъраш през летния сезон, съобщиха от МВР.  Съвместната контролна..

публикувано на 16.06.24 в 06:15

Слънчева неделя над по-голямата територия от страната

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево, след обяд над планините и планинските райони с купеста облачност. На отделни места, главно в Рило-Родопската област ще превали, възможно е и да прегърми. Максималните температури ще са..

публикувано на 15.06.24 в 19:05