Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България днес - 20 май 2024 г.

Своеобразен урок по българска история е днешното издание на предаването „България днес“. В студиото на Радио България гостува проф. Даниел Вачков, директор на Института за исторически изследвания в Българската академия на науките, който заедно с колегата ни Иво Иванов припомнят обективните и субективни фактори за насилственото завземане на властта в страната ни на 19 май 1934 година. Къде може да се види "Панагюрското златно съкровище" днес, какво ще предлага на посетителите емблематичният Покрит пазар на София от тази седмица и как Клод Моне се превърна във вдъхновение за български художници. Всичко това ще научите в „България днес“ на 20 май с водещ Весела Кръстева. Приятно слушане!

1.36- Актуална информация от България и света

9.52 - Прогноза за времето у нас и по света

14.40 - Български уроци - защо един военен преврат не води до "обнова"? – отбелязваме 90 години от безкръвния преврат на движението "Звено" и Военния съюз в България у нас. Иво Иванов в разговор специално за Радио България с проф. Даниел Вачков, директор на Института за исторически изследвания в Българската академия на науките

51.52 - Копие на "Панагюрското златно съкровище" може да разгледате до 30 август в Бургас

53.06 - Емблематичната сграда на Централните хали в София отваря отново врати за посетители

54.30 - Художници, вдъхновени от Клод Мане, рисуват водни лилии край Плевен

55.25 - Изложба по случай 200-годишнината от издаването на “Рибния буквар” се откри в галерията на открито пред Народния театър „Иван Вазов“

57.08 - „Песен на деня“ – ще чуете "Космическо привличане"- първи сингъл от новата музикална колекция "Самсара" на Ангел Дюлгеров


Очаквайте "България днес" всеки ден от понеделник до петък, в 19:00 часа на уеб сайта на "Радио България", както и в подкаст платформата на БНР -"Бинар"

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 27 септември 2024 г.

В Световния ден на туризма пътуваме – в пространството, във времето и в спомените. "България днес" ни отвежда из улиците на древна Сердика и дворцовия комплекс на Константин Велики, за да разберем как са се чувствали хората, които са..

публикувано на 27.09.24 в 19:00

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00

България днес - 25 септември 2024 г.

За образованието с надежда и за учителите с признание – така може да определим разговора на Гергана Манчева с проф. Христо Бонджолов, който ще чуете в „България днес“ тази сряда. След това ще припомним историята, която пише..

публикувано на 25.09.24 в 19:00