Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Будапеща се открива Българският културно-образователен център

Снимка: Българско републиканско самоуправление

Българският културо-образователен център в Будапеща се открива след мащабно строителство, продължило две години. "На 25 май ще бъде осъществена една много голяма наша мечта, на българите в Унгария. Срещу църквата, в общия наш църковен двор, ще бъде официално открит Българският културно-образователен център в Унгария. Така се оформя една малка България в сърцето на Будапеща", съобщава пред БТА д-р Данчо Мусев, българин от Унгария, председател на Българското републиканско самоуправление в Унгария.

Снимка: Българско републиканско самоуправление
Българите в Унгария, обединени в различни дружества, излизат с единна листа на изборите за национални самоуправления на малцинствата. Това е така вече 15 години. А на 9 юни тази година, когато в Унгария гласуват на избори за Европейски парламент и за местни органи на властта, унгарците от националните малцинства ще гласуват и за представители на самоуправленията, информира още Данчо Мусев. 
По закон, от 1995 г. на малцинствата се осигуряват права, които са залегнали и в Конституцията на Унгария. В страната има 13 официално признати малцинства. Хората с български корени в Унгария са около 6000, за изборите са се регистрирали около 2000 души. Българите имат свой културен дом тип читалище в Будапеща още от 1957 г. Преди това основаното през 1914 г. Дружеството на българите в Унгария издига и българска църква през 1931 г. Всичко това е станало с даренията на български градинарски семейства, припомня д-р Мусев.

Вижте процеса по изграждането на Българския културно-образователен център: 


На 25 май от 15:00 часа, местно време, в Будапеща нашите сънародници отбелязват тържествено и Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. В традиционния гала концерт участие ще вземат деца от Българската детска градина, Българското училище за роден език, танцовите състави "Росица", "Биляна" и "Янтра", групата за автентичен фолклор „Зорница“. Ще има и хоротека с оркестър "Славия", информират от Българското републиканско самоуплавление в Будапеща.  

Снимки: Българско републиканско самоуправление


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български деца в Брюксел посещават часове по роден език в белгийската библиотека "София"

Деца от Българското училище “Пейо Яворов” в белгийската столица учиха български език и литература в библиотека "София" в Скарбек, Брюксел. По инициатива на училището и със съдействието на завеждащия българската секция в библиотеката Арон Вилем..

публикувано на 24.06.24 в 14:54
Аня Терзивец

На загинали в Украйна българи посвещава проект Аня Терзивец

Много етнически българи се сражават на фронта в Украйна. За съжаление вече има доста загинали. Това каза пред агенция "Фокус" Аня Терзивец – водеща на предаването "Гласът на българите" по обществената телевизия в град Одеса, шеф редактор на редакцията по..

публикувано на 23.06.24 в 11:52

Торе дел Бурго - малката България в испанска Гуадалахара

Торе дел Бурго e селото в Испания, в което живеят най-много чужденци. От всеки 10 души 9 са чужденци, най-голяма част от тях - българи. Поради тази причина почти на шега наричат селото с около 600 жители, намиращо се на около 100 километра от Мадрид, в..

публикувано на 23.06.24 в 10:27