Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското училище “Никола Вапцаров” в Никозия празнува десетата си годишнина

Снимка: Бранислава Бобанац

Най-голямото българско училище в Кипър – “Никола Вапцаров” в Никозия, отбелязва днес с празничен концерт десетата си годишнина и Деня на светите братя Кирил и Методий, предаде кореспондентът на БНР Бранислава Бобанац. Събитието под надслов “Предаваме завета на първоучителите” е част от Дните на българската култура, организирани от Съюза на българите в Кипър.

Започват Дните на българската култура в Кипър

Водещи на програмата, посветена на България, буквите и книжовността, ще бъдат настоящите абитуриенти. Учениците от всички класове ще представят изучавани през годината произведения на българската литература, ще рецитират и ще изпълнят песни. Най-вълнуваща обаче ще бъде изявата на първокласниците, които със стихчета ще обявят: ”Ние вече сме грамотни”.

С връчването на свидетелства за успешно завършената учебна година ще бъде сложен тържествен финал. Първокласниците и абитуриерните ще получат своя документ от българския посланик в Кипър Недялчо Данчев.

В страната има общо десет български съботно-неделни училища. В “Никола Вапцаров” се обучават 195 ученици.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Светослав Иванов

Търси се решение на проблемите пред българските неделни училища в Украйна

Среща с председатели на български обществени организации бе организирана от Генералното консулство на България в Одеса. На форума бяха разгледани проблемите пред неделните училища в Украйна, които работят по националната програма "Роден език и..

публикувано на 05.06.24 в 09:35

Отличиха Иван Николов от Босилеград с най-високия български орден

България е основният двигател на европейската интеграция на страните от Западните Балкани, защото си даваме сметка колко важна е тази интеграция за сигурността, стабилността и устойчивото икономическо развитие на региона, но твърдо стоим на принципа..

публикувано на 03.06.24 в 11:57
Гробницата мавзолей на братята Евлоги и Христо Георгиеви в гробищния парк „Белу

Призив за реставриране на гробницата на Евлоги и Христо Георгиеви в Букурещ

Гробницата мавзолей на братята Евлоги и Христо Георгиеви в гробищния парк "Белу" в Букурещ бе отворена за посещение на 2 юни по инициатива на българското посолство и по повод 200-годишнината от рождението на по-малкия от двамата братя – Христо..

публикувано на 03.06.24 в 11:32