Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското училище “Никола Вапцаров” в Никозия празнува десетата си годишнина

Снимка: Бранислава Бобанац

Най-голямото българско училище в Кипър – “Никола Вапцаров” в Никозия, отбелязва днес с празничен концерт десетата си годишнина и Деня на светите братя Кирил и Методий, предаде кореспондентът на БНР Бранислава Бобанац. Събитието под надслов “Предаваме завета на първоучителите” е част от Дните на българската култура, организирани от Съюза на българите в Кипър.

Започват Дните на българската култура в Кипър

Водещи на програмата, посветена на България, буквите и книжовността, ще бъдат настоящите абитуриенти. Учениците от всички класове ще представят изучавани през годината произведения на българската литература, ще рецитират и ще изпълнят песни. Най-вълнуваща обаче ще бъде изявата на първокласниците, които със стихчета ще обявят: ”Ние вече сме грамотни”.

С връчването на свидетелства за успешно завършената учебна година ще бъде сложен тържествен финал. Първокласниците и абитуриерните ще получат своя документ от българския посланик в Кипър Недялчо Данчев.

В страната има общо десет български съботно-неделни училища. В “Никола Вапцаров” се обучават 195 ученици.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Заключителна дискусия на 19-ата Световна среща на българските медии - в гр.Измаил

Институт по българистика ще бъде открит в Хуманитарния университет на град Измаил

Държавният хуманитарен университет в украинския град Измаил подготвя откриването на Институт по българистика – това съобщи ректорът проф. д-р Ярослав Кичук. По думите му, университетската общност отделя голямо внимание за развитието на етническата..

публикувано на 21.06.24 в 12:38

Болградската гимназия посрещна журналисти от 18 българоезични медии по света

Сигнал за въздушна тревога прекъсна за кратко дискусиите във втория ден на Деветнадесетата Световна среща на български медии, организирана от БТА в Украйна. Делегатите на форума – журналисти от 18 българоезични медии по света – днес гостуват на..

публикувано на 20.06.24 в 17:54

В Тараклия отбелязаха 172 години от рождението на Олимпий Панов

В Тараклия - молдовския район с предимно българско население, отбелязаха 172 години от рождението на българския офицер, роден в Тараклия, Олимпий Панов. Пред паметника на майора се събраха районните служби, начело с председателя на района Лазар..

публикувано на 17.06.24 в 19:15