Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха Български образователен и културен център в Будапеща

Снимка: БГНЕС

Дългогодишното приятелство между България и Унгария, взаимното уважение и доверие, както и духовната ни връзка са здравата основа за възходящото развитие на отношенията между двете страни. Това заяви президентът Румен Радев в Будапеща, където заедно с унгарския си колега Тамаш Шуйок откриха новопостроената сграда на Български образователен и културен център, изграден със съдействието на двете държави. Българският президент е на официално посещение в Унгария по покана на президента Шуйок.

Радев открои енергията, упоритостта и всеотдайността на българската общност да осъществи строежа на сградата, в която ще бъдат разположени образователни и културни институции и граждански организации на българската общност. Срещу новото здание се намира Българският културен дом, а до него – Българската православна църква „Св. св. Кирил и Методий“. Така се събират на едно място стълбовете на българската общност в Унгария, което е дългогодишна тяхна мечта. Българският президент изрази признателност към унгарската страна за последователната подкрепа към българите в Унгария да съхранят своята национална самоличност, традиции, език и култура. Българското малцинство в Унгария е признато през 1993 г. като едно от 13-те в страната. 

В изказването си унгарският президент посочи, че всички, които работят усърдно за запазването на българската идентичност и на българската общност в Унгария, заслужават признание за своя труд. Той посочи, че българите и унгарците са свързани не само от обща история, но ги обединява и вековно приятелство, общи ценности и взаимно уважение към културата и традициите на двата народа. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Заключителна дискусия на 19-ата Световна среща на българските медии - в гр.Измаил

Институт по българистика ще бъде открит в Хуманитарния университет на град Измаил

Държавният хуманитарен университет в украинския град Измаил подготвя откриването на Институт по българистика – това съобщи ректорът проф. д-р Ярослав Кичук. По думите му, университетската общност отделя голямо внимание за развитието на етническата..

публикувано на 21.06.24 в 12:38

Болградската гимназия посрещна журналисти от 18 българоезични медии по света

Сигнал за въздушна тревога прекъсна за кратко дискусиите във втория ден на Деветнадесетата Световна среща на български медии, организирана от БТА в Украйна. Делегатите на форума – журналисти от 18 българоезични медии по света – днес гостуват на..

публикувано на 20.06.24 в 17:54

В Тараклия отбелязаха 172 години от рождението на Олимпий Панов

В Тараклия - молдовския район с предимно българско население, отбелязаха 172 години от рождението на българския офицер, роден в Тараклия, Олимпий Панов. Пред паметника на майора се събраха районните служби, начело с председателя на района Лазар..

публикувано на 17.06.24 в 19:15