Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Малката русалка" оживява на сцената на Софийската опера и балет

Снимка: Балетна школа „Маша Илиева“

В навечерието на 1 юни деца от Балетна школа "Маша Илиева" ще представят "Ариел" – спектакъл, вдъхновен от любимия анимационен филм "Малката русалка". Представлението е на 29 май от 19:00 ч. в големия салон на Софийската опера и балет.

Както е известно, пълнометражната анимация на "Дисни" е направена по едноименната приказка на Х. Кр. Андерсен, но само донякъде. Добавени са персонажи, променена е характеристиката на героите и преди всичко – приказката е увенчана с хепиенд. Именно тази версия е в основата на спектакъла, който предстои да видим. Повечето роли – на Ариел, Малкото раче, русалките и пр. – изпълняват възпитаници на Балетна школа "Маша Илиева". А в образите на Цар Тритон, Принца и Вещицата се превъплъщават артисти от балета на Софийската опера.

Спектакълът е посветен на 50-годишнината от създаването на Дом на културата "Средец", където през 1995 г. е основана и Балетна школа "Маша Илиева". В годините през нея са преминали може би хиляди деца, чието обучение е поверено на изтъкнати балетни педагози, призвани да градят у своите възпитаници усет към красота и изящество, чувство за ритъм и изискано поведение, а представленията им са празник за публиката.

Маша Илиева

"Хората, които са израснали при мен, не е задължително да останат при мен. Задължително е да останат с добър спомен за балета" – казва днес  проф. д-р Мария (Маша) Илиева – едно от най-ярките имена в съвременния български балет, основател и художествен ръководител на школата.

Като примабалерина на Софийската опера и балет  (от 1990 г.) тя е танцувала всички главни роли в "Лебедово езеро", "Жизел", "Лешникотрошачката", "Дон Кихот" и много други. Днес тя е репетитор на балетния състав там. Проф. д-р Маша Илиева успешно работи и като преподавател в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров”.  Според собствените ѝ думи, образованието, което е получила е в основата на нейните артистични постижения, а по-късно – и на успехите ѝ като педагог. На въпроса, какво хората трябва да знаят за нея, отговаря така:

Маша Илиева
"Завършила съм Академия "Ваганова" – разказва проф. Илиева. – Това е най-известната балетна академия в света, най-популярната, най-уважаваната. Разбира се, има защо. Тази академия, от създаването ѝ до наши дни, е дала  най-известните балетисти по света. Всичко това е свързано и с моята педагогическа дейност впоследствие. Завършвайки академията, аз не останах в Русия, независимо че имах такова предложения. Завърнах се в България и започнах работа в Софийската опера и балет. Много скоро станах солистка, по-късно и прима балерина. Започнах и педагогическа дейност. Предложиха ми да създам балетна школа в Дом на културата "Средец", паралелно започнах да преподавам в Националното училище за танцово изкуство. Беше началото на 90-те години. В "Средец" започнах да се уча какво е това любителско изкуство, но предадено по професионален начин – т. е. знанията, които съм придобила, трябваше по някакъв начин да бъдат адаптирани за тези малки деца ( 3-5 годишни) Това, което направих, може би за първи път в България е, че създадох групи за възрастни любители. Именно в Дом на културата "Средец", започнаха да се записват хора на възраст над 20, дори над 30 години. Любителското балетно изкуство стана много популярно и започнаха да се появяват конкурси, които са далече от идеята на високия професионализъм. В началото бях силно против децата да ходят на такива форуми, но след това промених мнението си. Възпитаниците ни имат вероятно стотици награди от подобни  състезания. В школата съм подготвяла също участници във Варненския балетен конкурс, както и за големия конкурс  Youth America Grand Prix, създаден в САЩ за непрофесионалните школи. Първите етапи на този конкурс се провеждат в различни страни на Европа и Азия. Децата от моята школа имаха възможност да се явяват на тези квалификации, като най-голямото ни постижение е Румелина Дилчева, която достигна до финалите в Ню Йорк. Няколко мои възпитанички спечелиха награди от Варненския балетен конкурс – всички са бронзови, между другото. Имаше и международен конкурс "Малки звезди" в София, където деца от моята школа спечелиха няколко първи места и една голяма награда. Честно казано, много рядко се хваля с тези неща, понеже намирам наградите и признанията за нещо съвсем нормално. Често ме канят да водя майсторски класове или като член на жури у нас и в чужбина"- споделя Маша Илиева за пътя си на педагог.


Вижте още събития и теми, свързани с 50-годишнината от създаването на Дом на културата "Средец":


Снимки: Балетна школа „Маша Илиева“, Личен архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На 22 юни отбелязваме Деня на българския фолклор

Днес отбелязваме Деня на българския фолклор. Той е обявен през 2019 г. от Министерството на културата по идея на фолклорния ансамбъл „Чинари“ с подкрепата на "Мистерията на българските гласове", перкусиониста Стоян Янкулов - Стунджи, "101 каба гайди" и..

публикувано на 22.06.24 в 11:25
Портрет на Джесика Ланг © Manuel Outumuro / галерия Хауърд Грийбърг, Ню Йорк

Джесика Ланг ще гостува на Националната галерия в София като фотограф

Прочутата кино и театрална актриса Джесика Ланг, носителка на две награди “Оскар”, в продължение на почти две десетилетия гради кариера като художествен фотограф. Първата по рода си нейна ретроспектива в България ще бъде представена в рамките на..

публикувано на 21.06.24 в 17:35
Режисьорът Николай Василев със статуетката „Златна светулка“

Филм за живота на духовния учител Ваклуш Толев беше отличен в Кан

Документалният филм "Ваклуш" на режисьора Николай Василев е отличен от световния филмов фестивал в Кан Remember the future със статуетка "Златна светулка" в категорията "Най-добър филм за социална справедливост" (Best Social Justice feature film)...

публикувано на 21.06.24 в 16:48