Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Снимка: nationaltheatre.bg

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе играна в рамките на фестивалната програма "Шоукейс", където Топ го е гледал.

Културен форум Европа връчва награда за културни постижения повече от 30 години. Предложението на Дитер Топ е тя да бъде присъдена на режисьора Галин Стоев, авторката на пиесата Саша Денисова и на представлението. Гротескната и зловеща фантасмагория е базирана на реални събития и хора, свързани с настоящата война в Украйна.


Сюжетът представя въображаема версия на процес срещу руския лидер Владимир Путин и неговото обкръжение в Хагския съд за военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Реално делото се случва в главата на украинско дете, явяващо се като главен обвинител. 

Според немския журналист спектакълът е поразителен и показва как да гледаме на диктаторите. Дитер Топ прави аналогия между него и "Великият диктатор" и припомня, че Чарли Чаплин е изповядвал схващането, че трябва да накараме хората да се смеят на диктаторите. Той смята, че точно това постигат украинската авторка и най-вече българският режисьор.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На 22 юни отбелязваме Деня на българския фолклор

Днес отбелязваме Деня на българския фолклор. Той е обявен през 2019 г. от Министерството на културата по идея на фолклорния ансамбъл „Чинари“ с подкрепата на "Мистерията на българските гласове", перкусиониста Стоян Янкулов - Стунджи, "101 каба гайди" и..

публикувано на 22.06.24 в 11:25
Портрет на Джесика Ланг © Manuel Outumuro / галерия Хауърд Грийбърг, Ню Йорк

Джесика Ланг ще гостува на Националната галерия в София като фотограф

Прочутата кино и театрална актриса Джесика Ланг, носителка на две награди “Оскар”, в продължение на почти две десетилетия гради кариера като художествен фотограф. Първата по рода си нейна ретроспектива в България ще бъде представена в рамките на..

публикувано на 21.06.24 в 17:35
Режисьорът Николай Василев със статуетката „Златна светулка“

Филм за живота на духовния учител Ваклуш Толев беше отличен в Кан

Документалният филм "Ваклуш" на режисьора Николай Василев е отличен от световния филмов фестивал в Кан Remember the future със статуетка "Златна светулка" в категорията "Най-добър филм за социална справедливост" (Best Social Justice feature film)...

публикувано на 21.06.24 в 16:48