Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2024

Изборният процес в Австралия протича нормално при по-ниска избирателна активност, но с интерес от младите българи

7
Изборната секция в Бризбън
Снимка: личен архив

Изборите в Австралия протичат спокойно, без констатирани нарушения, но и при по-ниска избирателна активност сравнено с предходните избори за народни представители и президентска двойка. Тази година на Зеления континент изборните секции са с две по-малко. В Нова Зеландия секция в Крайстчърч не отвори и сънародниците ни там могат да упражнят правото си на глас само в най-големия град Окланд. В Австралия не се сформира секция в Аделаида, и така възможността да упражнят правото си на глас сънародниците ни имат в петте големи града – Сидни, Мелбърн, Пърт, Бризбън и в посолството ни в столицата Камбера. 

Изборната секция в Мелбърн

Причината отново се крие в по-слабата активност от страна на българската общност тук, казва специално за Радио България Манчо Манев, член на изборната секция в най-големия австралийски град Мелбърн. Присъствието на българите като цяло в Австралия и в Нова Зеландия е доста минорно, уточнява той и допълва, че  не можем да се сравняваме с големи общности като македонската или гръцката. „Например в Мелбърн има над 300,000 гърци и това е нещо огромно.“. Три часа преди края на изборния ден в Мелбърн, (13 часа българско време) пусналите своя вот са 80 души.

„Сред хората тук вече се вижда изборна умора. Чуват се между тях подмятания- Дано да не се видим пак след няколко месеца по същия повод. Повечето са мотивирани да гласуват за една обединена и по-силна България. Надяват на положителен изход и на съставяне на правителство, но времето ще покаже.“- каза за Радио България Манчо Манчев. За пореден път той е пряко ангажиран с политическото бъдеще на родината, определяно от гражданите й. След поставения рекорд по брой на гласоподаватели в секцията през 2022 година – 135 души, през април 2023 те са били едва 87, а днес трудно може да се очаква по-висок брой предвид факта, че понеделник е официално почивен ден в Австралия и много хора са заминали на кратки семейни почивки уточнява Манев. Въпреки големите разстояния и днес, за да стигнат до избирателните урни, е имало наши сънародници, които са пътували повече от два часа в едната посока и това според българинът е достойно за уважение.


„До момента гласуваха, както и възрастни българи над 80 години. Така  забелязваме днес и много младежи, които за пръв път упражняват правото си на глас в Австралия, което ни дава една надежда, че сред младото поколение този въпрос се дискутира и тях ги интересува какво се случва в България.“

Изборът на нов Европейски парламент, част от който е и България, не е актуален сред сънародниците ни в Австралия. Предвид законовите изисквания за уседналост право на вот за ЕП имат само българските граждани с постоянно пребиваване на територията на ЕС, а на Зеления Континент те могат да го упражнят в секцията към посолството ни в Камбера.

Лъчезар Петков е наблюдаващия изборния процес в Мелбърн от България

„Няколко човека само попитаха дали днес са изборите и за Европейски парламент. Повечето от тях даже не бяха осведомени и не знаеха за него.“- казва Манчо Манев, който въпреки всичко се надява след 10 юни 2024 година да види една „обединена, силна и гледаща в бъдещето, заедно с Европа България на младите хора. България на иновациите.“

Калина Богданова

Четири часа преди края на изборния ден избирателната активност и в третия по големина австралийски град Бризбън е значително по-ниска от предишните парламентарни и президентски избори. „49 човека са гласували до момента, което бих казала, че е около 20% по ниска избирателна активност.“ казва за Радио България Калина Богданова, зам. председател на секцията.  

„Хората, особено тези, които живеят от много години в Австралия, наистина им е много трудно да се следят всички политически процеси в България. Те са твърде динамични. При четиригодишен цикъл нещата са доста по-лесни и организирани, но при три, шест, деветмесечни интервали на избори наистина, когато си зает с живота си тук е доста трудно да разбереш, че дори си има избори в България. Всъщност до много хора не стига тази информация. Това е една от причините за ниската избирателна активност тук. Другата причина е че вече има  голяма доза апатия, ето ние идваме един, два, пет пъти да гласуваме, а нищо не се променя. Предполагам, че това го има и в България. И в този смисъл профилът на избирателите тук са от една страна хора, които са твърдо убедени в смисъла на демокрацията и по скоро задължението да гласуваш, като твое гражданско задължение. Другата група са българи, които са тук на гости на свои приятели, семейство и просто искат да упражнят правото си на глас. И разбира се ние, които живеем в Австралия, които сме запалени по идеята за демокрация.“- казва ни Калина. 

Самата тя живее от близо десет години в Австралия и днес за пети пореден път е част от изборната секция в Бризбън.

„Честно казано, наистина вярвам, че когато един народ се е борил за каквото и да е било човешко право, включително правото да гласуваш, и особено бидейки жена, според мен е наистина безотговорно към себе си и към народа си да избереш да не упражни това право. От друга страна вярвам, че моят много, много, много малък принос може да направи България една идея по-добра.“ 

За Калина Богданова по-добра България означава европейска, демократична и не корумпирана държава. Надява се личностите, които ще „назначим“ днес в бъдещето Народно събрание да бъдат културни и ерудирани хора, които ще взимат решения не под натиска на партийните си ръководители, а от идеята за това в каква държава те искат да живеят и най-вече в каква държава искат да живеят бъдещите им поколения. „Защото всяко решение, което вземаме днес има отражение върху бъдещето ни десетилетия напред.“- казва българката.  

Снимки: личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Българи в Бенин и бенинци, завършили в България

Живко Михайлов, Бенин: Построил съм около 20 нови детски селища в Африка

Българинът Живко Михайлов, който от 38 години живее в Африка, а понастоящем е почетен консул на страната ни в Бенин, Западна Африка, сподели пред БТА, че е участвал в строителството на около 20 нови детски селища в Африка и е ремонтирал между 30 и 50...

публикувано на 22.06.24 в 12:26
Дора Николова Битау

Още една неразказана история оживя благодарение на българчета в Италия

Картините на българската художничка Дора Николова Битау и Национална програма "Неразказаните истории на българите" станаха повод на бял свят да се появи "един нежен, носталгичен, жизнеутвърждаващ документален филм за необходимостта да търсиш и..

публикувано на 22.06.24 в 10:05
„Уроците на Блага“ на Стефан Командарев

Елегантен букет от български филми показва фестивал в Рим

От днес до 23 юни Рим ще бъде завладян от българско кино. За 17-та поредна година едно от знаковите места на италианската столица – Дома на киното (Casa del cinema) във Вила Боргезе е домакин на "Фестивал на българското кино". Организиран от..

публикувано на 21.06.24 в 16:15