Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2024

Мартина Шопова от Виена: Хем има интерес към изборите, хем ужасно отегчение и несигурност

Изборният ден в австрийската столица протича спокойно

Снимка: Pixabay

Изборният ден на българите във Виена, които гласуват за национален и европейски парламент протича спокойно, съобщи за Радио България сънародничката ни Мартина Шопова. Тя е част от Секционната избирателна комисия, разположена в Постоянното представителство на Република България към ООН и останалите международни организации.

В началото на изборния ден е имало известен проблем с единствената машина, разположена в секцията, но той е бил отстранен и избирателите могат да гласуват спокойно както на машина, така и на хартия. Що се до мотивацията на хората да гласуват днес, Мартина посочи:

"Аз съм част от една малка общност от доброволци, ангажирана с организацията на изборите. Затова вероятно не съм добър показател за общото мнение, но хората около мен, ще гласуват убедено. Не зная дали това е тенденцията за всички българи в Австрия, но това, което дочувам е, че хем има интерес към изборите, хем ужасно отегчение и несигурност дали тези избори наистина ще бъдат последни."

Сънародничката ни във Виена коментира и въпроса, доколко кандидатите за депутати за евродепутати успяха да достигнат до избирателите в австрийската столица със своите послания:

"Във Виена, смея да кажа, бяхме разглезени, защото няколко партии организираха срещи със сподвижници и хора, които са заинтересувани от политиките им тук. Затова през последния месец имахме възможност да се срещнем с политически лидери на живо или онлайн, така че ми се струва, че общността ни в Австрия, не би трябвало да има повод за оплаквания от гледна точка на това, дали им е обърнато достатъчно внимание. Който е искал, е научил, че е имал възможност да се информира от извора."

Снимки: Pixabay, личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българи в Бенин и бенинци, завършили в България

Живко Михайлов, Бенин: Построил съм около 20 нови детски селища в Африка

Българинът Живко Михайлов, който от 38 години живее в Африка, а понастоящем е почетен консул на страната ни в Бенин, Западна Африка, сподели пред БТА, че е участвал в строителството на около 20 нови детски селища в Африка и е ремонтирал между 30 и 50...

публикувано на 22.06.24 в 12:26
Дора Николова Битау

Още една неразказана история оживя благодарение на българчета в Италия

Картините на българската художничка Дора Николова Битау и Национална програма "Неразказаните истории на българите" станаха повод на бял свят да се появи "един нежен, носталгичен, жизнеутвърждаващ документален филм за необходимостта да търсиш и..

публикувано на 22.06.24 в 10:05
„Уроците на Блага“ на Стефан Командарев

Елегантен букет от български филми показва фестивал в Рим

От днес до 23 юни Рим ще бъде завладян от българско кино. За 17-та поредна година едно от знаковите места на италианската столица – Дома на киното (Casa del cinema) във Вила Боргезе е домакин на "Фестивал на българското кино". Организиран от..

публикувано на 21.06.24 в 16:15