Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2024

Българите в Атина отново с нагласа за светло бъдеще и усещане, че са излъгани

Прави впечатление, че днес гласуват и много младежи, казва Севар Огнянов, председател на изборна секция

Снимка: личен архив

В Гърция изборният ден протича без проблеми. 28 са изборните секции в южната ни съседка, за столицата Атина те са четири, две от тях се помещават в посолството на България в гръцката столица – показва списъкът на ЦИК. "Избирателната активност към 12 часа е малко по-малка от средната – близо 60 човека са пуснали своя вот. Очакваме да се засили към края на деня, когато и температурите ще станат по-поносими", каза за Радио България Севар Огнянов, председател на изборна Секция 1 в българското посолство. 

Севар Огнянов

"Прави ми впечатление, че освен хора между 35 до 65–годишна възраст, днес гласуват и много младежи. Имам предвид българи от 18 до 25 години, които също искат да дадат гласа си. Нагласата е както всеки изминал път – за нещо по-добро, за ново начало. Вярата на хората не угасва и те продължават да вярват, че ще има някаква промяна за по-добро бъдеще в България."

И все пак твърде честото провеждане на парламентарни избори в България обезверяват и съгражданите ни в Гърция.

Днес те имат право да дадат своя вот и за български представители в ЕП. Нещо, което ще направят и имащите право на глас близо 10 милиона гърци, избирайки свои представители сред 720-имата евродепутати, както информира и кореспондентът на БНР в Гърция Катя Пеева. Сънародниците ни в Атина също са активни в евровота.

"Упражняват с пълни сили правото си на глас. Много редки са случаите, когато някой ще дойде да пусне гласа си и ще заяви директно, че не подкрепя никого. Има и тази опция в бюлетината. Ситуацията в това отношение е сходна с гръцките избори за ЕП. Ние имаме и граждани, както знаете, с двойно гражданство и те желаят да се случи някаква промяна тук, в Гърция"– разяснява ни Севар Огнянов.

Желанието за промяна е свързано с неудовлетворението от управлението на настоящия гръцки президент и амбицията в Европейския парламент да влязат различни представители и партии, които да са носители на промяна и за южната ни съседка. И все пак днешните избори в България са във формат 2в1, което според Севар Огнянов води със себе си и доза объркване сред съгражданите ни. Най-вече породено от наличието на две отделни бюлетини.

"Това, което забелязвам, че са объркани особено при попълването на декларациите. Идват с нагласата да гласуват с една бюлетина и да решат всичко с нея. Усложнението е както винаги при гласоподавателите в по-напреднала възраст, на които често трябва да се разяснява как се гласува, въпреки че има образци, има табла и специфични знаци за гласуване."

Още нямам реална представа какво бъдеще ни очаква след днешния ден, казва ни Севар.

"Дано обаче да няма други избори и да се състави  правителство, което да започне да се занимава с истинските проблеми на народа – ниски пенсии, заплатите на средностатистическия българин да бъдат по-нормални и европейски, здравеопазване, образование. Това са нещата, които засягат всяко семейство, за да може да живее в нормални условия. И бих казал от свой собствен личен опит, а и от опита на други българи, с които общувам тук – на никого не му е приятно да седи в чужда държава. Трябва да повярвате в това нещо. Дори и да говорим за Америка, Канада и навсякъде по света. Всеки милее за собствената си родина. Всеки би искал да се върне да живее на по-добро място в своя собствен дом и държава."

Вече 17 години Севар Огнянов живее в Гърция. По-доброто образование за децата му, и възможността да изхранва семейството си биха го накарали да "гласува" за живот в България. За да се случи това обаче, европейските изисквания и стандарти в държавата ни трябва да имат и своето европейско заплащане, казва той. В противен случай усещането у народа, че е излъган от родните политици ще продължи и след 9 юни 2024 година.

Снимки: личен архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българи в Бенин и бенинци, завършили в България

Живко Михайлов, Бенин: Построил съм около 20 нови детски селища в Африка

Българинът Живко Михайлов, който от 38 години живее в Африка, а понастоящем е почетен консул на страната ни в Бенин, Западна Африка, сподели пред БТА, че е участвал в строителството на около 20 нови детски селища в Африка и е ремонтирал между 30 и 50...

публикувано на 22.06.24 в 12:26
Дора Николова Битау

Още една неразказана история оживя благодарение на българчета в Италия

Картините на българската художничка Дора Николова Битау и Национална програма "Неразказаните истории на българите" станаха повод на бял свят да се появи "един нежен, носталгичен, жизнеутвърждаващ документален филм за необходимостта да търсиш и..

публикувано на 22.06.24 в 10:05
„Уроците на Блага“ на Стефан Командарев

Елегантен букет от български филми показва фестивал в Рим

От днес до 23 юни Рим ще бъде завладян от българско кино. За 17-та поредна година едно от знаковите места на италианската столица – Дома на киното (Casa del cinema) във Вила Боргезе е домакин на "Фестивал на българското кино". Организиран от..

публикувано на 21.06.24 в 16:15