Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2024

Българите в Атина отново с нагласа за светло бъдеще и усещане, че са излъгани

Прави впечатление, че днес гласуват и много младежи, казва Севар Огнянов, председател на изборна секция

Снимка: личен архив

В Гърция изборният ден протича без проблеми. 28 са изборните секции в южната ни съседка, за столицата Атина те са четири, две от тях се помещават в посолството на България в гръцката столица – показва списъкът на ЦИК. "Избирателната активност към 12 часа е малко по-малка от средната – близо 60 човека са пуснали своя вот. Очакваме да се засили към края на деня, когато и температурите ще станат по-поносими", каза за Радио България Севар Огнянов, председател на изборна Секция 1 в българското посолство. 

Севар Огнянов

"Прави ми впечатление, че освен хора между 35 до 65–годишна възраст, днес гласуват и много младежи. Имам предвид българи от 18 до 25 години, които също искат да дадат гласа си. Нагласата е както всеки изминал път – за нещо по-добро, за ново начало. Вярата на хората не угасва и те продължават да вярват, че ще има някаква промяна за по-добро бъдеще в България."

И все пак твърде честото провеждане на парламентарни избори в България обезверяват и съгражданите ни в Гърция.

Днес те имат право да дадат своя вот и за български представители в ЕП. Нещо, което ще направят и имащите право на глас близо 10 милиона гърци, избирайки свои представители сред 720-имата евродепутати, както информира и кореспондентът на БНР в Гърция Катя Пеева. Сънародниците ни в Атина също са активни в евровота.

"Упражняват с пълни сили правото си на глас. Много редки са случаите, когато някой ще дойде да пусне гласа си и ще заяви директно, че не подкрепя никого. Има и тази опция в бюлетината. Ситуацията в това отношение е сходна с гръцките избори за ЕП. Ние имаме и граждани, както знаете, с двойно гражданство и те желаят да се случи някаква промяна тук, в Гърция"– разяснява ни Севар Огнянов.

Желанието за промяна е свързано с неудовлетворението от управлението на настоящия гръцки президент и амбицията в Европейския парламент да влязат различни представители и партии, които да са носители на промяна и за южната ни съседка. И все пак днешните избори в България са във формат 2в1, което според Севар Огнянов води със себе си и доза объркване сред съгражданите ни. Най-вече породено от наличието на две отделни бюлетини.

"Това, което забелязвам, че са объркани особено при попълването на декларациите. Идват с нагласата да гласуват с една бюлетина и да решат всичко с нея. Усложнението е както винаги при гласоподавателите в по-напреднала възраст, на които често трябва да се разяснява как се гласува, въпреки че има образци, има табла и специфични знаци за гласуване."

Още нямам реална представа какво бъдеще ни очаква след днешния ден, казва ни Севар.

"Дано обаче да няма други избори и да се състави  правителство, което да започне да се занимава с истинските проблеми на народа – ниски пенсии, заплатите на средностатистическия българин да бъдат по-нормални и европейски, здравеопазване, образование. Това са нещата, които засягат всяко семейство, за да може да живее в нормални условия. И бих казал от свой собствен личен опит, а и от опита на други българи, с които общувам тук – на никого не му е приятно да седи в чужда държава. Трябва да повярвате в това нещо. Дори и да говорим за Америка, Канада и навсякъде по света. Всеки милее за собствената си родина. Всеки би искал да се върне да живее на по-добро място в своя собствен дом и държава."

Вече 17 години Севар Огнянов живее в Гърция. По-доброто образование за децата му, и възможността да изхранва семейството си биха го накарали да "гласува" за живот в България. За да се случи това обаче, европейските изисквания и стандарти в държавата ни трябва да имат и своето европейско заплащане, казва той. В противен случай усещането у народа, че е излъган от родните политици ще продължи и след 9 юни 2024 година.

Снимки: личен архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Книгата "Български стъпки в далечна Бразилия" разказва за съдбите на българи-имигранти

В Националния етнографски музей в София (ул. Московска 6А) днес от 16.00 ч. ще бъде представена книгата на Даниел Методиев "Български стъпки в далечна Бразилия: имена, дати, истории и съдби".  В нея авторът, който от 10 години живее в Бразилия,..

публикувано на 21.06.24 в 08:35

Болградската гимназия посрещна журналисти от 18 българоезични медии по света

Сигнал за въздушна тревога прекъсна за кратко дискусиите във втория ден на Деветнадесетата Световна среща на български медии, организирана от БТА в Украйна. Делегатите на форума – журналисти от 18 българоезични медии по света – днес гостуват на..

публикувано на 20.06.24 в 17:54
Светлана Драгнева

Бесарабска българка взе наградата за разпространение на българската култура от българоезична медия в чужбина

Кореспондентката на Българската телеграфна агенция в Одеса Светлана Драгнева е тазгодишният носител на наградата за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина. Това стана ясно по време на 19-та Световна среща..

публикувано на 19.06.24 в 14:37