Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мая Падешка от Неапол: Хубавото е, че и много български туристи идват да гласуват

Снимка: Facebook /Мая Падешка

Изборният ден на сънародниците ни в Неапол върви спокойно. Още с отварянето на секцията е имало желаещи да гласуват. "В момента работим на пълни обороти" - каза за Радио България Мая Падешка. Тя е член на секционната избирателна комисия, която се намира в сградата на Българското консулство в Неапол.

"Има хора, които гласуват още от 7 часа сутринта и към момента избирателната активност по наше мнение е много добра. Повече от 60 човека вече са заявили правото си на глас. Почти всички гласуват и за двата избора - и за български парламент, и за европейски парламент. Най- интересното е, че има и много туристи, които с огромно желание и нетърпение чакат да упражнят гласа си. Тези хора са на екскурзия и въпреки това отделят време да гласуват! Имаме повече от 40 човека, които са регистрирани предварително в списъците за тези избори. Останалите попълват декларация"- каза Мая Падешка пред Радио България.

В изборната ни секция в Неапол няма машинно гласуване. Сънародниците упражняват вота си с хартиена бюлетина. "Хората са търпеливи ако трябва да изчакат реда си, а при необходимост им помагаме при попълване на декларациите" – каза сънародничката ни. А на въпроса, с каква лична мотивация гласува на настоящите национални и европейски парламентарни избори, Мая Падешка, която е директор на българското неделно училище "Асен и Илия Пейкови" в Рим, отговори така:

"Въпреки че от известно време живея в Италия, както и моите колеги, в крайна сметка ни вълнува положението, съдбата на България. И разбира се, че всеки има собствена мотивация, но трябва да се гласува убедено и мотивирано. А разбира се, за европейския парламент днес се гласува и тук, в Италия. Така че днес гласуват и българи, и италианци и така трябва!"

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Болградската гимназия посрещна журналисти от 18 българоезични медии по света

Сигнал за въздушна тревога прекъсна за кратко дискусиите във втория ден на Деветнадесетата Световна среща на български медии, организирана от БТА в Украйна. Делегатите на форума – журналисти от 18 българоезични медии по света – днес гостуват на..

публикувано на 20.06.24 в 17:54
Светлана Драгнева

Бесарабска българка взе наградата за разпространение на българската култура от българоезична медия в чужбина

Кореспондентката на Българската телеграфна агенция в Одеса Светлана Драгнева е тазгодишният носител на наградата за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина. Това стана ясно по време на 19-та Световна среща..

публикувано на 19.06.24 в 14:37

В Одеса официално откриха срещата на българските медии зад граница

Провеждането на срещата на българските медии в Украйна е силен акт на солидарност и силен акт на приятелство. Ние го ценим и никога няма да го забравим, заяви Сергий Черевати, генерален директор на Украинската национална информационна агенция. Той..

публикувано на 19.06.24 в 13:20