Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Висока изборна активност и позитивизъм сред българите в Краков

4
Снимка: БТА

Две са и тази година откритите изборни секции в Полша – в посолството на България във Варшава и в Краков. По официални данни на българското Министерство на външните работи (МВнР), в Полша пребивават около 4000 български граждани. От седем години сред тях е и младата Кристияна Нанева, днес председател на секционната избирателна комисия в Краков.

Кристияна Нанева

"Изключително успешен изборен ден имаме тук" - каза тя специално за Радио България часове преди края на вота.

"Имаме много добра, стабилна гласоподаваемост, този път повече от всички предишни години. Оказва се, че има доста хора в момента, които са по работа или на почивка в Краков и идват да гласуват, което досега доста рядко се е случвало и това доста ме изненадва."

Около 65 наши сънародници са минали през урните в полския град до 14 часа българско време, което в предишни избори е бил крайният брой гласували, уточнява Нанева. За сравнение, през април 2023 година гласувалите българи са били 78.


"Мисля, че хората са обнадеждени, щом отделят от времето си дори, когато са на почивка да дойдат и да пуснат своя вот. Виждам голям позитивизъм във всички, които минаха до този момент", коментира тя.

Фактът, че днес избираме представители за Народно събрание и за Европейски парламент не прави изборния процес много по-различен, казва Кристияна. Изисква се малко повече разяснение относно двете бюлетини, но всички е в реда на нормалното. Имало е случай, при който гражданин е искал да гласува само за един вид избори - този за народни представители и е отказал да даде своя вот за ЕП. Все пак това са изключения и повечето наши съграждани са пускали по две бюлетини.


Снимки: БТА, личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Българи в Бенин и бенинци, завършили в България

Живко Михайлов, Бенин: Построил съм около 20 нови детски селища в Африка

Българинът Живко Михайлов, който от 38 години живее в Африка, а понастоящем е почетен консул на страната ни в Бенин, Западна Африка, сподели пред БТА, че е участвал в строителството на около 20 нови детски селища в Африка и е ремонтирал между 30 и 50...

публикувано на 22.06.24 в 12:26
Дора Николова Битау

Още една неразказана история оживя благодарение на българчета в Италия

Картините на българската художничка Дора Николова Битау и Национална програма "Неразказаните истории на българите" станаха повод на бял свят да се появи "един нежен, носталгичен, жизнеутвърждаващ документален филм за необходимостта да търсиш и..

публикувано на 22.06.24 в 10:05
„Уроците на Блага“ на Стефан Командарев

Елегантен букет от български филми показва фестивал в Рим

От днес до 23 юни Рим ще бъде завладян от българско кино. За 17-та поредна година едно от знаковите места на италианската столица – Дома на киното (Casa del cinema) във Вила Боргезе е домакин на "Фестивал на българското кино". Организиран от..

публикувано на 21.06.24 в 16:15