Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2024

Едва 500 българи във Великобритания са успели да гласуват за Европарламент

Опашка за гласуване във Великобритания по време на изборния ден
Снимка: БГНЕС

На проведените в неделя избори за български парламент в Обединеното кралство победител е "Продължаваме промяната - Демократична България". Голямата изненада и на Острова е партия „Величие“ с трета позиция след "Възраждане".

При по-ниска избирателна активност, както и на много други места, българите дадоха своя глас в 118 избирателни секции на острова. Подобно и на предишните избори през април 2023 г., най-много хора гласуваха за ПП-ДБ, но този път преднината пред втората сила "Възраждане" е много по-малка. За ПП-ДБ са гласували 24,01%, а за "Възраждане" - 21,93%. 

Новата партия "Величие" обаче е тази, която е в центъра на вниманието, защото е трета с 16,21% и дори печели в някои секции, следват "Има такъв народ" с 12,49% и ГЕРБ-СДС с 8,47%. 

Изборите като цяло протекоха много спокойно. Единствено напрежение се създаде в секциите в посолството заради особеностите на европейския вот. Тъй като кралството вече не е член на ЕС, гласуването за български евродепутати можеше да стане само на територията на посолството, а някои от искащите да гласуват и в двата вота не бяха наясно с условието да имат уседналост в България или друга страна членка на ЕС за последните 3 месеца.

Докато в изборите за Народно събрание участваха малко над 20 000 българи, във вота за Европарламент гласуваха около 500 души.

Вижте също:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Дора Николова Битау

Още една неразказана история оживя благодарение на българчета в Италия

Картините на българската художничка Дора Николова Битау и Национална програма "Неразказаните истории на българите" станаха повод на бял свят да се появи "един нежен, носталгичен, жизнеутвърждаващ документален филм за необходимостта да търсиш и..

публикувано на 22.06.24 в 10:05
„Уроците на Блага“ на Стефан Командарев

Елегантен букет от български филми показва фестивал в Рим

От днес до 23 юни Рим ще бъде завладян от българско кино. За 17-та поредна година едно от знаковите места на италианската столица – Дома на киното (Casa del cinema) във Вила Боргезе е домакин на "Фестивал на българското кино". Организиран от..

публикувано на 21.06.24 в 16:15
Заключителна дискусия на 19-ата Световна среща на българските медии - в гр.Измаил

Институт по българистика ще бъде открит в Хуманитарния университет на град Измаил

Държавният хуманитарен университет в украинския град Измаил подготвя откриването на Институт по българистика – това съобщи ректорът проф. д-р Ярослав Кичук. По думите му, университетската общност отделя голямо внимание за развитието на етническата..

публикувано на 21.06.24 в 12:38