Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 6 млн. тона реколта от пшеница очакваме през 2024 г., изнасяме за над 30 държави

Не се очаква скок на цената на хляба на база очакваните добиви

Снимка: mzh.government.bg

Днес в землището на с. Златитрап, област Пловдив, беше даден старт на жътвената кампания в рамките на инициативата "Хляб на мира", обединяваща 12 държави от Централна и Източна Европа.
На церемонията министърът на земеделието Георги Тахов посочи, че за 2024 г. очакваната реколта от пшеница е над 6 млн. тона, а над 800 хил. тона - тази на ечемика.



"Хлебният баланс у нас ще бъде осигурен. Благоприятните климатични условия към момента ни дават увереност, че качеството на реколтата ще бъде на високо ниво“, посочи той. По думите му, не се очаква скок на цената на хляба на база очакваните добиви, които ще бъдат по над 500 кг/дка.

Министърът отбеляза, че страната ни продължава да е значим фактор на международния продоволствен пазар на зърно, експортирайки пшеница за над 30 държави. Георги Тахов изрази надежда, че квотите за внос на зърно от Украйна ще бъдат запазени.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Започна реализацията на Вертикалния газов коридор

В София бяха подписани два основни договора за изграждане на части от Вертикалния газов коридор, с което на практика стартират реалните дейности за повишаване на капацитетите между Гърция и България и България и Румъния. След завършването на..

публикувано на 06.06.24 в 14:34
Методи Методиев

България може да поиска извънреден доклад за присъединяване към еврозоната

До средата на 2025 г. България ще е готова за еврозоната, прогнозира служебният зам.-министър на финансите Методи Методиев, пред финансовия форум в София "Шумът на парите". По думите му, към края на 2024 г. критерият за инфлация – единственият,..

публикувано на 04.06.24 в 17:12

България и САЩ ще обменят автоматично данъчна информация

България и САЩ вече имат споразумение за регламентиране на автоматичния обмен на данъчна информация. Документът беше подписан от вицепремиера и министър на финансите Людмила Петкова и посланика на САЩ в България Кенет Мертен...

публикувано на 31.05.24 в 16:31