Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служебният премиер представя България на Срещата за мир в Украйна

Димитър Главчев
Снимка: БТА

Служебният премиер Димитър Главчев ще участва в Първата среща на върха за мир в Украйна на 15 и 16 юни в швейцарския курорт Бюргенщок. Форумът, организиран от Швейцария и Украйна, се очаква да постави рамка за бъдещи мирни преговори с Русия. Ще бъдат обсъдени различни въпроси, сред които износът на зърно от Украйна, безопасността на контролираната от Русия Запорожка АЕЦ и хуманитарни въпроси. В срещата участват делегации от около 100 държави. Русия не е поканена, а Китай отказа участие.
България участва в четири работни групи на инициативата – по „Продоволствена сигурност“, „Енергийна сигурност“ и „Възстановяване на справедливостта“, и като съпредседател по „Екологична сигурност“, заедно с Германия и Финландия. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебният премиер отива в Брюксел за лидерска среща на ЕС

За трайно уреждане на конфликта ще е нужен диалог между всички страни, се подчертава в заключителното комюнике подписано от 80 страни в Швейцария на международната конференция за мир в Украйна. В документа, подкрепен от мнозинството участници се..

публикувано на 16.06.24 в 17:33
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

ГЕРБ не дава повече ключа от управлението на друга политически сила

Ако тази седмица се направи правителство, поемам ангажимент да помогнем на хората бързо. Но само при вариант, в който направим правителство. Това обеща лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на посещение в пострадалите от градушката села в област Велико Търново...

публикувано на 16.06.24 в 12:18

Президентът Румен Радев гостува в Черна гора

Държавният глава Румен Радев от неделя е на официално посещение в Черна гора по покана на черногорския си колега Яков Милатович, предаде БТА. На 17 юни, българският президент и съпругата му Десислава Радева ще бъдат посрещнати от домакините в..

публикувано на 16.06.24 в 11:26