Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световна среща на българските медии се провежда в Украйна

Бесарабска българка взе наградата за разпространение на българската култура от българоезична медия в чужбина

Светлана Драгнева
Снимка: БТА

Кореспондентката на Българската телеграфна агенция в Одеса Светлана Драгнева е тазгодишният носител на наградата за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина. Това стана ясно по време на 19-та Световна среща на българските медии, която се провежда в Украйна, предаде репортерът на БНР на събитието Ася Пенчева.

Наградата на Светлана Драгнева е осигурена от Националния дарителски фонд "13 века България" и й бе връчена от генералния директор на БТА Кирил Вълчев и председателката на Съвета за електронни медии Габриела Наплатанова.

Това е признание за труда й през тези години под бомбардировките, за които благодарение на нея всички в България разбират какво се случва в Одеса, каза генералният директор на БТА Кирил Вълчев.


"Завършила съм Благоевградския университет по 103-то постановление (от 1993 г. за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина). Родена съм в българско бесарабско и никога не съм мислила, че ще мога да работя за българската кауза. А това сме всички ние, където и да сме по света", сподели Драгнева.

В тазгодишната Световна среща на българските медии участват журналисти от 14 страни, а темата е "Медии и общност". Срещата се провежда в пресклуба на БТА в Одеса на фона на сигнали за въздушни тревоги и почти постоянно прекъсване на електричеството, съобщава специалният пратеник на БНР Ася Пенчева. Чуйте още в репортажа ѝ:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Руси Чанев

Актьорът Руси Чанев адаптира романа "Под игото" за българчетата в чужбина

"В първата глава, в която беглецът Иван Краличът търси подслон в приятелската къща на чорбаджи Марко в Бяла Черква, но не успява да се скрие там от преследвачите си. …. " Така започва аудио романът на романите в българската класическа..

публикувано на 27.06.24 в 09:10

В Одеса официално откриха срещата на българските медии зад граница

Провеждането на срещата на българските медии в Украйна е силен акт на солидарност и силен акт на приятелство. Ние го ценим и никога няма да го забравим, заяви Сергий Черевати, генерален директор на Украинската национална информационна агенция. Той..

публикувано на 19.06.24 в 13:20
Снимка: VIII Международен конкурс по четене на български език

Българчета от цяла Европа се състезаваха в конкурс по четене на родния си език

Общо 37 българчета от 15 неделни училища в чужбина се състезаваха на VIII международен конкурс по четене на български език за ученици от първи и втори клас в чужбина "Аз Буки Веди". Събитието се състоя на 8 юни 2024 г.   в сградата на спортен к луб..

публикувано на 18.06.24 в 12:55