Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книгата "Български стъпки в далечна Бразилия" разказва за съдбите на българи-имигранти

Снимка: ИЕФЕМ-БАН

В Националния етнографски музей в София (ул. Московска 6А) днес от 16.00 ч. ще бъде представена книгата на Даниел Методиев "Български стъпки в далечна Бразилия: имена, дати, истории и съдби". 

В нея авторът, който от 10 години живее в Бразилия, събира биографиите на над 30 българи, избрали южната държава за свой втори дом и оставили там своя отпечатък.

Сред героите в изданието са артисти, предприемачи, интелектуалци, политически мигранти. Много от имената са известни в България – писателите Матвей Вълев и Илко Минев, бащата на Дилма Русев и близък приятел на Елисавета Багряна – Петър Русев, режисьорът Иван Хлебаров.

Повече за книгата очаквайте на интернет страницата на Радио България в следващите дни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Буенос Айрес

Иван Цанков, Аржентина: Изборите ни са като в оня виц за гаргата и сиренцето

Иван Цанков e наш сънародник, който от над 20 години живее в Аржентина и е секретар на гражданската асоциация "Българите в Аржентина". Двамата със съпругата му Аксиния поддържат уебсайта "Los bulgaros - Българите в Аржентина", интернет телевизия със..

публикувано на 09.06.24 в 18:45
 Клаудия Шейнбаум

Първата жена президент на Мексико е с българско потекло

За първи път в историята на Мексико начело на страната застава жена президент Клаудия Шейнбаум. Тя спечели категорична победа на президентските избори с около 58% от гласовете. "За първи път в 200-годишната история на републиката аз ще бъда..

публикувано на 03.06.24 в 14:45

"Цветовете на България" събра с изложба в Буенос Айрес художничката Петя Илиева

Фолклорната изложба "Цветовете на България" на българската художничка Петя Илиева беше показана преди дни в аржентинската столица Буенос Айрес. Картините на Петя Илиева илюстрират орнаменти на традиционното българско облекло като част от богатото..

публикувано на 23.05.24 в 15:19