Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живко Михайлов, Бенин: Построил съм около 20 нови детски селища в Африка

Българи в Бенин и бенинци, завършили в България
Снимка: МВнР

Българинът Живко Михайлов, който от 38 години живее в Африка, а понастоящем е почетен консул на страната ни в Бенин, Западна Африка, сподели пред БТА, че е участвал в строителството на около 20 нови детски селища в Африка и е ремонтирал между 30 и 50. 
Сънародникът ни е регионален съветник по строителство на SOS “Детски селища”, базиран в Котону, Бенин, от 1997 г. до сега. "В Африка съм работил в почти всички страни с изключение на Мавритания, Либия, Сао Томе и Принсипи и Габон и причината е, че там нямаме детски селища", разказва Михайлов. "Най-голямото ми удоволствие е, когато съм построил селището и отида на място. Тогава майките и децата, които ме познават, идват при мен и ми благодарят. Аз виждам една истинска благодарност и усмивките на лицата им", споделя сънародникът ни.
Той е завършил Висшия институт по архитектура и строителство в София. По-късно първоначално заминава за етиопската столица Адис Абеба като експерт към Министерството на водите, а след това от 1990 г. до 1997 г. е строителен съветник на SOS “Детски селища” Интернационал, базирано в Гана и Нигерия, и след демократичните промени у нас решава да остане на Черния континент.
Михайлов разказва, че България е единствената страна, която има свое място в Африка - на площада в Котону има паметник на Георги Димитров, на който пише на френски: „Посветен на големия син на България Георги Димитров“. "Този паметник всяка вечер се осветява. Много често на него се събираме българите и там празнуваме Трети март", казва Живко Михайлов. По думите му, в Бенин има около 15 жени българки, но броят им варира, и един мъж българин. "Тези наши българки са героини. Те са дошли в Бенин и са успели, имаме и професор в университета, и жени, които се занимават с бизнес. България има много добра репутация в Бенин и до ден днешен бенинците знаят за нашата страна", разказва Михайлов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Клер Теодора Апово – българско момиче от Бенин

Грацията на африканска богиня, дързостта на дахомейска амазонка, трезвият поглед към света и жаждата за откривателство на българката, усмивка с блясъка на първите лъчи на слънцето, огряващо пробуждащата се Земя.  Това е Клер Теодора Апово – наше..

публикувано на 25.08.21 в 10:23
Ангелина Самсонова пред сградата на парламента в Претория

Ангелина Самсонова: Българите в Дърбан мечтаем за неделно училище

На брега на Индийския океан, в Южна Африка, се намира три милионен град, в който живее пъстро население, сякаш на едно място се е събрал светът. Но такъв е обликът на Република Южна Африка – заради нейното много пъстро общество я наричат „The..

публикувано на 16.02.21 в 10:28

При българите в Йоханесбург

Началото на 90-те години на ХХ век за българите е период на активни промени, търсения, експерименти. Пада желязната завеса, а с нея и ограниченията на социализма. Мнозина са принудени или решават да намерят себе си в други професии, отварят собствен..

публикувано на 28.10.20 в 11:08