Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горещ понеделник с температури до 37°, на места - краткотрайни валежи

През нощта ще бъде предимно ясно с по-значителна облачност до полунощ в крайните западни райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи. В понеделник, 24 юни, ще е предимно слънчево. Около и след обяд главно над Югозападна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Дневните температури слабо ще се понижат и максималните ще са предимно между 32° и 37°, по-ниски в крайните източни райони, в София – около 32°.
Над планините преди обяд ще бъде слънчево. След обяд над Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и до вечерта на места ще превали и прегърми. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 26°, на 2000 метра – около 19°.
По Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа слаб, по южното крайбрежие - умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 24° и 27°. Температурата на морската вода е 24°-25°. Вълнението на морето ще бъде 3 бала.
Над по-голямата част от Балканския полуостров ще бъде слънчево. Значителна облачност с валежи ще има в северозападните райони, а след обяд и в планинските от централната част на полуострова. На Балканите най-ниски ще са температурите в Белград и Истанбул - 30°, най-високи - в Атина и Букурещ - 36°.
Над Пиренейския полуостров ще бъде слънчево. Предимно слънчево ще бъде и над повечето райони от Западна и Централна Европа. По-значителна облачност и валежи ще има над северните и западните райони от Британските острови, както и над района на Алпите и северната половина на Италия. Предимно слънчево ще бъде и над южните и източните райони от Скандинавския полуостров, докато над останалата част ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд. Над Източна Европа ще има значителна облачност, на много места с превалявания, в отделни южни райони и с гръмотевици. На територията на Европа най-прохладно ще е е в Москва и Варшава - 22°, а най-горещо - в Атина и Букурещ - 36°.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лекторатите по българистика имат важна роля за "запалване" на интереса към България по света

Над 30 българисти от единайсет страни се събраха на двудневен форум в София и Пловдив, посветен на кирилицата, за да представят последните си достижения в изследването на Кирило-Методиевото дело и да напомнят, че българската средновековна култура е..

публикувано на 28.06.24 в 11:30
Доц. Росен Калпачки

България е сред страните с най-много жертви на инсулти в ЕС

В България умиращите от инсулт са четири пъти повече, в сравнение с останалите държави в ЕС, сочи доклад на Европейската комисия от 2021г. През 2023 г. в страната ни са регистрирани 45 хиляди пациенти с инсулт, от които над 5500 са починали..

публикувано на 27.06.24 в 19:58

България беше представена на изложение за висше образование в Япония

Български висши училища се включиха в проведеното в Япония Изложение за висше образование в ЕС, което се проведе на 15 и 16 юни 2024 г. в Токио и Киото. Сред образователните институции от 20 държави-членки на ЕС бяха Медицинският университет в..

публикувано на 27.06.24 в 17:35