Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нито една присъда по 57 ключови разследвания за корупция по високите етажи на властта през м.г.

Андрей Янкулов
Снимка: БТА

2023-та е поредната година, в която корупцията по високите етажи на властта остава скрита, тъй като водените наказателни производства не отразяват същинското състояние на корумпираност на публичния сектор, гласи един от изводите в Годишния мониторингов доклад по темата на Антикорупционният фонд. От документа става ясно, че през м.г., когато предсрочно беше прекратен мандатът на главния прокурор Иван Гешев и на негово място застана заместникът му Борислав Сарафов, няма нито една влязла в сила присъда по следените 57 ключови разследвания.

“Наблюдава се все по-голямо затихване на дейността на Прокуратурата, не че в предишните години е имало особена активност. Където я е имало, тя е била по-скоро насочена срещу определени политически фигури, които са били атакувани с методите на наказателната репресия”, коментира пред БНР Андрей Янкулов, един от авторите на доклада.

“Година на пълна въздържаност на Прокуратурата да разследва корупция по високите етажи на властта” – така накратко обобщава дейността на прокуратурата представителят на Антикорупционния фонд.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 27 септември 2024 г.

В Световния ден на туризма пътуваме – в пространството, във времето и в спомените. "България днес" ни отвежда из улиците на древна Сердика и дворцовия комплекс на Константин Велики, за да разберем как са се  чувствали хората, които..

публикувано на 27.09.24 в 19:00

До 5 октомври ЦИК трябва да определи местата за избирателни секции в чужбина

При старта днес на предизборната кампания за предстоящите извънредни парламентарни избори на 27 октомври, служебният премиер Димитър Главчев отчете, че продължават усилията на изпълнителната власт да се елиминира изкривяването на вота на хората...

публикувано на 27.09.24 в 15:53

Над 900 000 българи са пътували в чужбина през отпускарския месец август

Пътуванията на български граждани в чужбинапрез август 2024 г. са 903 400, или с 8.3% повече от август 2023 г, съобщи Националният статистически институт в Световния ден на туризма - 27 септември. Пътуванията с цел почивка и екскурзия..

публикувано на 27.09.24 в 13:58