Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъдещето на Украйна е в НАТО, заяви посланикът на САЩ в София Кенет Мертен

Снимка: mil.in.ua

Единодушни сме, че бъдещето на Украйна е в НАТО и че въпросът не е дали ще се присъедини, а кога. Това заявява в интервю за в-к "Труд" посланикът на САЩ в България Кенет Мертен. Преди срещата на върха на Алианса във Вашингтон по повод 75 години от основаването на пакта изданието пита дипломата възможно ли е в България, която е гранична в зоната на войната в Украйна, да бъдат разположени допълнителни сили на НАТО?

"Разгръщането на военни сили се определя от стратегическата необходимост за това, нека няма съмнение, че НАТО твърдо се ангажира с опазването на сигурност­та на всички свои членове, включително България. Присъствието на допълнителни сили на стратегически локации е част от широкообхватните усилия на НАТО да поддържа ниво на готовност и възпиране на територията на целия Алианс – отговаря Мертен. – Руската окупация на Украйна не води до мир, а капитулацията пред Путин не води до сигурност. Ако Русия успее в Украйна, всички ние ще бъдем по-уязвими и ще живеем в по-опасен свят. Фокусът на НАТО е да даде възможност на Украйна да се защитава и да гарантира, че конфликтът няма да ескалира извън границите на Украйна. Генералният секретар на НАТО е категоричен, че няма планове за директна интервенция на войски на НАТО“, допълва посланикът.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Поредната група българи се завърна от Ливан

Още една група български граждани се прибра в родината рано тази сутрин от Ливан. Това е станало със съдействието на външното министерство, посолството на България в Бейрут и канадските ни партньори, съобщиха от МВнР. Още български граждани се..

публикувано на 06.10.24 в 08:41

Още български граждани се завърнаха от Ливан

Първата група български граждани, изведени от Ливан със съдействието на Канада, се прибра у нас през тази нощ, информираха от външното ни министерство. Това е станало в тясна координация между Ситуационния център на МВнР, посолството ни в Бейрут и..

публикувано на 05.10.24 в 08:34
Димитър Главчев

Димитър Главчев: Има потенциална опасност от мигрантска вълна

Потенциално има опасност от мигрантска вълна, заяви на брифинг служебният премиер Димитър Главчев след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност, на което беше осъдена заплахата за страната ни от рязкото влошаване на средата за..

публикувано на 04.10.24 в 16:19