Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Болград ще отбележат 203 години от създаването на града

Снимка: bolgradsovet.com.ua

С разнообразна програма на 23, 24 и 25 август жителите и гостите на Болград, Украйна, ще отпразнуват 203-та годишнина от основаването на града. Празненствата ще съчетаят отбелязването на Деня на държавното знаме на Украйна и Деня на независимостта на страната, информира Болградската градска община на своята Фейсбук страница, предаде БТА.

Град Болград е основан през 1821 година от български преселници. Той се превръща в административен и културен център на бесарабските българи. Със средства на българските колонисти на 29 октомври 1838 г. в Болград е осветена трипрестолната катедрала Свето Преображение Господне. Двадесет години по-късно, през 1858 година, в Болград е открита Болградската гимназия – първата българска гимназия, изиграла значителна роля в историята на българския народ.
По данни на официалното преброяване на населението в Болград живеят 15 432 души, голяма част от които са с български произход.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Картина на българче от Лондон намери дом на остров Света Анастасия

Александър Георгиев е едва 14-годишен, когато участва в първото Международното младежко биенале "Българските следи по света – с палитра, камера и слово" в Рим. Събитието, проведено през 2021/2022 г., преминава с голям успех, а картината..

публикувано на 17.08.24 в 05:05

Ученици от неделни училища в Италия издадоха атлас за св. св. Кирил и Методий

Ученици от три български училища в Италия създадоха първия по рода си атлас за светите братя Кирил и Методий. Проектът се реализира по Националната програма "Неразказните истории на българите" на Министерството на образованието, съобщи пресцентърът на..

публикувано на 16.08.24 в 15:48
Снимка: Фолклорна танцова формация „България“ в Централна Англия

На фестивал в Устър, Англия, играха български народни хора

Танцьорите на Фолклорна танцова формация "България" в Централна Англия от школите в Нотингам, Ковънтри и Стаффорд по покана на Формацията за народни танци в Устър "Нестинари-Детелина" представиха страната ни във фестивала Устър Шоу (Worcester Show) в Устър,..

публикувано на 15.08.24 в 17:14