Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Театралното студио “Онгъл” в Болград приветства публиката с “Добре дошли у дома”

Театрално студио "Онгъл"
Снимка: Театрално студио "Онгъл"

Българското театралното студио “Онгъл” в Болград, Украйна, ще пресъздаде интерактивния си спектакъл “Добре дошли у дома” на 25 август, когато градът ще отбележи 203-ата годишнина от основаването си.

Интерактивният спектакъл разкрива културното многообразие на Бесарабия чрез представяне на историята и традициите на различните националности в Болградската община, сред които българи, гагаузи и албанци. Целта на пиесата е да подпомогне интеграцията на вътрешните бежанци и техните деца, които са били принудени да напуснат домовете си вследствие на войната в Украйна”, казва Серафим Савченко, ръководител и режисьор на театъра.

Спектакълът е създаден в рамките на международния проект “Културата помага”, насочен насочен към интеграцията и включването на принудително разселените хора в местната култура.

Според Серафим Савченко Бесарабия често се възприема като трудно място за адаптация заради етническото разнообразие. “Ние се стремим да направим обстановката по-разбираема за хората, които са тук. В спектакъла демонстрираме примери от местните обичаи и традиции на българското и албанското население. Това е много увлекателен и мощен екскурс, който най-добре може да покаже културните постижения на нашия край”, разказва той.

Болград е основан през 1821 г. от български преселници. Градът се превръща в административен и културен център на бесарабските българи. Със средства на българските колонисти през 1838 г. е осветена трипрестолната катедрала “Свето Преображение Господне”, а 20 години по-късно е открита Болградската гимназия – първата българска гимназия, изиграла значителна роля в историята на нашия народ.

В Болград живеят над 15 хил. души и повече от половината от тях имат български произход.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Картина на българче от Лондон намери дом на остров Света Анастасия

Александър Георгиев е едва 14-годишен, когато участва в първото Международното младежко биенале "Българските следи по света – с палитра, камера и слово" в Рим. Събитието, проведено през 2021/2022 г., преминава с голям успех, а картината..

публикувано на 17.08.24 в 05:05

Ученици от неделни училища в Италия издадоха атлас за св. св. Кирил и Методий

Ученици от три български училища в Италия създадоха първия по рода си атлас за светите братя Кирил и Методий. Проектът се реализира по Националната програма "Неразказните истории на българите" на Министерството на образованието, съобщи пресцентърът на..

публикувано на 16.08.24 в 15:48
Снимка: Фолклорна танцова формация „България“ в Централна Англия

На фестивал в Устър, Англия, играха български народни хора

Танцьорите на Фолклорна танцова формация "България" в Централна Англия от школите в Нотингам, Ковънтри и Стаффорд по покана на Формацията за народни танци в Устър "Нестинари-Детелина" представиха страната ни във фестивала Устър Шоу (Worcester Show) в Устър,..

публикувано на 15.08.24 в 17:14