Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София през 70-те в уникални архивни кадри

7
Снимка: visualarchive.bg

Как е изглеждала София през 70-те години на миналия век? Отговор на този въпрос дава фотоизложбата "Спирка София ’70" с архивни снимки от известния български фотограф Панайот Бърнев. Експозицията ще отвори врати в столичната галерия Dot Sofia на 3 септември и ще постави началото на серия от събития, свързани с опознаването и документирането на района, в който се намира сградата на галерията, а именно – Стара София, Район "Възраждане" и най-вече Женския пазар.


Посетителите ще могат да разгледат едни от най-разказвателните снимки на известния фотограф, работил дълги години в киностудио "Бояна", чийто архив наброява снимки от около 7 хиляди филма. Неговата фоторазходка започва през 1975 г. от Централна гара и преминава през емблематичните за столичния град места – Лъвов мост, бул. "Георги Кирков", ул. "Жданов", като след това се появява пред Джамията, ЦУМ, пл. "Ленин" и завършва около бул. "Стамболийски", научаваме от един от кураторите – Тихомир Стоянов.


Освен архитектурния облик на София, фотографиите показват и социалния живот по онова време. Виждаме много хора по улиците, забързани, пазаруващи, разминаващи се... "Посетителите ще усетят динамиката на града, пулса му такъв, какъвто е бил през 70-те години", каза Стоянов пред БНР.  


Изложбата се организира в сътрудничество с Българския визуален архив и киноклуб "Супер 8" и може да бъде разгледана до 5 октомври.

Вижте още:

Снимки: visualarchive.bg, Facebook / DOT Sofia


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

200-годишният "Рибен буквар" напомня за себе си с ново юбилейно издание

През настоящата 2024 г. се навършват 200 години от появата на т.нар. "Буквар с различни поучения". Това е оригиналното заглавие на книгата, по-известна като "Рибния буквар", чийто автор е видният възрожденец д-р Петър Берон. Става дума за..

публикувано на 16.09.24 в 09:05
Кадър от филма „С лице надолу“

Българско кино за франкофони в София

Фестивалът на българското кино, който се провежда от 10 до 13 септември в Париж ще има своето продължение в София. Френският културен институт в българската столица ще представи на франкофонската аудитория у нас филми от фестивалната селекция през..

публикувано на 12.09.24 в 11:20

Духът на Стара София завладява центъра на столицата

Имало едно време един необикновен квартал. От него започвал строежът на Стара София, защото се намирал между Двореца и гарата – основният път, който свързвал живота в града. В това пространство хората не просто задоволявали своята човешка потребност..

публикувано на 12.09.24 в 08:15