Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София през 70-те в уникални архивни кадри

7
Снимка: visualarchive.bg

Как е изглеждала София през 70-те години на миналия век? Отговор на този въпрос дава фотоизложбата "Спирка София ’70" с архивни снимки от известния български фотограф Панайот Бърнев. Експозицията ще отвори врати в столичната галерия Dot Sofia на 3 септември и ще постави началото на серия от събития, свързани с опознаването и документирането на района, в който се намира сградата на галерията, а именно – Стара София, Район "Възраждане" и най-вече Женския пазар.


Посетителите ще могат да разгледат едни от най-разказвателните снимки на известния фотограф, работил дълги години в киностудио "Бояна", чийто архив наброява снимки от около 7 хиляди филма. Неговата фоторазходка започва през 1975 г. от Централна гара и преминава през емблематичните за столичния град места – Лъвов мост, бул. "Георги Кирков", ул. "Жданов", като след това се появява пред Джамията, ЦУМ, пл. "Ленин" и завършва около бул. "Стамболийски", научаваме от един от кураторите – Тихомир Стоянов.


Освен архитектурния облик на София, фотографиите показват и социалния живот по онова време. Виждаме много хора по улиците, забързани, пазаруващи, разминаващи се... "Посетителите ще усетят динамиката на града, пулса му такъв, какъвто е бил през 70-те години", каза Стоянов пред БНР.  


Изложбата се организира в сътрудничество с Българския визуален архив и киноклуб "Супер 8" и може да бъде разгледана до 5 октомври.

Вижте още:

Снимки: visualarchive.bg, Facebook / DOT Sofia


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Варна отново дава сцена на творци в областта на експериментална музика

Програма, изпълнена с прояви надхвърлящи познатия ни стандарт, това обещават организаторите на фестивала RADAR , който се провежда от 2 до 4 август във Варна. Единадесетото по ред издание обещава да бъде пресечна точка на аудио-визуалните изкуства в..

публикувано на 02.08.24 в 10:20

"Екологии на прехода" или как се грижим за материалното и нематериалното си наследство

Изложба насочва вниманието към местата на разруха в България чрез скулптура, инсталация, звук и филм. Експозицията, озаглавена "Екологии на прехода" ще бъде открита на 1 август в столичното пространство Swimming pool, съобщават организаторите...

публикувано на 01.08.24 в 08:15
Кадър от филма „Лимбо“

Български документален филм ще се бори в САЩ за студентски "Оскар"

Американската киноакадемия обяви списъка със студентските филми, допуснати до полуфинал за най-престижните награди "Оскар". Сред 62 заглавия от 18 държави за 2024 г. е и българският филм "Лимбо" на Джулия Пъстракова , съобщават от Арт Фест...

публикувано на 31.07.24 в 13:36