Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предсрочни избори по никое време

Започва поредната предизборна кампания в България

Снимка: БГНЕС

От днес, 27 септември, България отново е в 30-дневна предизборна кампания.

28 партии и 11 коалиции подадоха документи в Централната избирателна комисия за участие в поредните предсрочни парламентарни избори, като в крайна сметка за подкрепата на гражданите на 27 октомври ще се състезават 19 партии и 9 коалиции.

Предстоящата кампания едва ли ще изненада пренаситените от гласуване български избиратели – коментира пред БНР политологът доц. Татяна Буруджиева.

Татяна Буруджиева
а тези 3 години и 7-ма кампания, при тази честота, да им кажеш на хората, че е много важно да гласуват, за да подкрепят някакви надежди за бъдещето и в същото време нищо да не се случва, естествено води до много тежък разрив между политици и граждани."  

Песимистите, които според социолозите са около 60 на сто от електората, трудно ще бъдат мотивирани да отидат до урните. Намаляващите "оптимисти" или т. нар. твърд електорат на партиите според последните проучвания на "Галъп интернешънъл Болкан" са около 28% от имащите право на глас. Ниската избирателна активност понижава представителността на бъдещия парламент. Понижава и нужния брой гласове за преодоляване на прага от 4% за влизане в Народното събрание. Това увеличава шансовете на депутатските банки да седнат народни представители от повече формации. Усложнява също задачата за създаването на парламентарно мнозинство и управляваща коалиция, която да състави редовно правителство.


Предстоящите на 27 октомври избори носят и нова интрига освен избирателната активност. За първи път две от системните стари партии – Движението за права и свободи (ДПС) и Българската социалистическа партия (БСП) застават лидерски раздвоени в началото на кампанията. Най-старата българска партия ще влезе в парламента, но в поредицата от избори електоратът ѝ продължава да оредява. Очакванията са и двете крила на ДПС, (известна като партията на етническите турци в страната), водени от почетния лидер Ахмед Доган и от съпредседателя Деян Пеевски, също да получат представителство в 51-вия парламент.

Иво Инджов
"Двете формации ще получат сумарно по-малко, отколкото ДПС на предходните избори (в настоящия парламент ДПС е четвърта политическа сила и разполага с 22-ма народни представители – бел. ред.). Ефектът на разцеплението ще откаже част от редовите избиратели да гласуват. Колкото и да има контролиран вот и инструменти за влияние в общините, електоратът все още възприема Доган като икона – основател, като някаква мистична фигура", коментира пред БНР политологът Иво Инджов.  

Поредната предизборна ситуация кара останалите кандидати за управлението да търсят нестандартни ходове. ГЕРБ (партията лидер в настоящото НС) за първи път вкарва като водачи в листите си кметове на големи общини, за които се знае, че няма да останат депутати, но се очаква да вдигнат избирателната активност в регионите. Вторите в 50-ия парламент  – "Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ)  – се готвят да си възвърнат изгубените на предния вот гласове в градовете и отново ще агитират през предпочитаните от техните поддръжници социални мрежи.  

"Партиите не искат да управляват. Партиите масово искат другата партия да не управлява", заяви в началото на кампанията Първан Симеонов от социологическата агенция "Галъп интернешънъл Болкан".

Първан Симеонов
"Мисля, че този път ще положат усилия да има кабинет. Чувам го, виждам го. И Борисов, и ПП-ДБ имат някаква формула... Бих се надявал, защото е изключително добре за страната ни. Защото почват да се чуват гласове за промяна на системата. А всяка промяна на системата в България в момента, според мен, в крайна сметка ще доведе до по-лошо. По-добре лоша, но система позната, която има опит и историческа традиция, отколкото промени, които ще обърнат нещата с главата надолу", прогнозира Симеонов пред БНР.  

Избирателят вече си знае, че ако и новият 51-ви парламент не успее да излъчи редовно правителство, пролетта на 2025 г. ще трябва отново да се ходи до урните. Нали демокрацията е преди всичко глас на народа. Но в деня на избора е добре да не забравяме, че според евангелието на Лука точно гласът народен е разпнал дори и Христос.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: БТА, БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев обеща честни избори и призова българите у нас и по света да гласуват

На среща с българската общност в Лос Анджелис служебният премиер Димитър Главчев отправи призив за масово гласуване на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. “ Ще направя всичко възможно, за да има честни и прозрачни избори. Гласувайте! ”,..

публикувано на 25.09.24 в 11:02

Българският външен министър обсъди с държавния секретар на САЩ въпроса за отпадането на визите

На среща в Ню Йорк с американския държавен секретар по Европа и Евразия Джеймс О'Брайън служебният външен министър Иван Кондов е поставил въпроса за включването на България в Програмата за безвизово пътуване на Съединените щати. По този..

публикувано на 24.09.24 в 09:49

Доган за фракцията на Пеевски: Голямата им цел е да елиминират ДПС от политическата сцена

В изказване пред партийния актив на ДПС почетният председател Ахмед Доган атакува фракцията на Делян Пеевски, макар и без да споменава името на председателя на парламентарната група на движението. “Срам ме е от действията на това момче. Голямата им..

публикувано на 24.09.24 в 08:35