Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът поиска съдействие от Иран за освобождаване на българите в Йемен

Българският президент Румен Радев и иранският му колега Масуд Пезешкиан на среща в рамките на ОС на ООН
Снимка: Пресцентър на Президентството

България подкрепя благородната мисия на ООН и политиките на развитието, а не военните конфликти да определят бъдещето на човечеството. Това заяви президентът Румен Радев на среща с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш в Ню Йорк.

Българският президент Румен Радев и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш
Обща бе позицията, че военните кризи в Украйна и Близкия Изток застрашават мира и стабилността и изострят разделението в света. Държавният глава изрази надежда Съветът за сигурност на ООН да се превърне в ефективен инструмент, който своевременно да предотвратява военни конфликти и кризи, което да върне отново фокуса на човечеството върху Целите за устойчиво развитие на ООН. Радев изрази и тревогата си от протичащите в момента военни действия в близост до границите на Европа, в резултат на които се засилват миграционните потоци, увеличава се рискът от радикализация и терористични действия.

Президентът Радев проведе неформални разговори със свои колеги в рамките на 79-ата сесия на Общото събрание на ООН. На среща спрезидента на Иран Масуд Пезешкиан приветства заявеното намерение на новото държавно ръководство в Техеран да задълбочи диалога си със страните от ЕС. Държавният глава на България отправи молба към своя ирански колега за подкрепа в преговорите за освобождаването на капитана и помощник-капитана на кораба "Galaxy Leader", задържан край бреговете на Йемен, както и за съдийствие от ислямската република за освобождаването на всички заложници на "Хамас", пленени при нападението на 7 октомври м.г. Пезешкиан е поканил Радев да посети Иран в удобно за двете страни време, предава БТА.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 15 октомври Албания започва преговори по същество за присъединяване към ЕС Постоянните представители на ЕС в Брюксел единодушно решиха да започнат преговори с Албания за членство. Началото ще е на 15 октомври с междуправителствена..

публикувано на 27.09.24 в 09:50

България, Румъния, Гърция и Хърватия координират позициите си за ЕС и Украйна

Външните министри на България, Румъния, Гърция и Хърватия традиционно се срещнаха в рамките на Общия дебат в Общото събрание на ООН в Ню Йорк, съобщи външно министерство. Първите дипломати обсъдиха продължаващата война в Украйна и последиците за..

публикувано на 27.09.24 в 09:03

Предсрочни избори по никое време

От днес, 27 септември, България отново е в 30-дневна предизборна кампания. 28 партии и 11 коалиции подадоха документи в Централната избирателна комисия за участие в поредните предсрочни парламентарни избори, като в крайна сметка за подкрепата..

публикувано на 27.09.24 в 06:15